szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye a 2009 második negyedévével záruló egy évben a GDP 4,7 százalékát (1224 milliárd forintot) tett ki, míg az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 76,9 százaléka (19 967 milliárd forint) volt 2009 második negyedévének végén - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az államháztartás adóssága 2009. első negyedévének végén a GDP 82,9 százalékát, 2008 végén 73 százalékát tette ki. Az államháztartás nettó adóssága a második negyedév végén 13 641 milliárd forint, a GDP 54,3 százaléka volt.

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a 2009 második negyedévével záruló egy évben a GDP 4,7 százalékát (1224 milliárd forintot) tett ki. A második negyedévében a nettó finanszírozási igény 308 milliárd forint, a GDP 4,8 százaléka volt.

A második negyedévben a központi kormányzat finanszírozási igényét (125 milliárd forint) alapvetően a központi banknál tartott betéteinek felhasználásával, illetve rövid lejáratú hitelek felvételével fedezte, miközben jelentősen nőttek a hitelintézeteknek nyújtott hitelei, és csökkentek a hosszú lejáratú értékpapír-tartozásai.

A helyi önkormányzatok finanszírozási igényüket (130 milliárd forint) elsősorban a hitelintézeti betéteik és értékpapír-követeléseik csökkentésével és hiteltartozásaik növelésével fedezték. A társadalombiztosítási alapok finanszírozási igényét (54 milliárd forint) alapvetően központi kormányzattól kapott hiteltartozásaik növekedése fedezte.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége (pénzügyi megtakarítása) a 2009 második negyedévével záruló egy évben a GDP 2,6 százalékát, 681 milliárd forintot ért el. A második negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége 25 milliárd forint, a GDP 0,4 százaléka volt.

A pénzügyi eszközök esetében a lekötött betétek és a nyugdíjpénztári követelések növelése volt jelentős, miközben a készpénz, a befektetési jegyek és a tőzsdei részvények számottevően csökkentek tranzakcióból eredően. A kötelezettségek nem változtak jelentősen, a hitelek állományának tranzakcióból eredő csökkenése megállt.

A forint erősödése következtében a háztartások devizahitel-tartozásainak állománya 914 milliárd forinttal, devizabetéteik és külföldi valuta készletük állománya 152 milliárd forinttal csökkent 2009 második negyedévében.

Az MNB a nemzetgazdaság szektorait teljes körűen bemutató, 2009 második negyedévére vonatkozó pénzügyi számlák adatait 2009. október 1-jén publikálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Pályacsúcshoz közel a magyar államadósság

A PM csökkentette a féléves pénzforgalmi hiány prognózisát, 892,7 milliárd forint helyett 844,3 milliárd forintot várnak, azaz GDP-arányosan 3,4 százalék helyett 3,3 százalékot. Az éves prognózist azonban – önkormányzatok nélkül – 736,991 milliárd forintról, a GDP 2,8 százalékáról 993,9 milliárd forintra, a GDP 3,8 százalékára emelte. Az államháztartás – önkormányzatok nélkül – 38,1 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban, az első négy havi deficit 604,1 milliárd forint volt, a GDP 2,3 százaléka.

HVG Gazdaság

Államadósság és válságkezelés

Ahhoz, hogy a gazdasági visszaesés ne temesse maga alá az államháztartást, a következő két évben a közkiadások brutális megnyirbálására van szükség. De a magyar kormány, a korábbi euróbevezetés reményében még tovább is megy annál, mint amit hitelezőként az IMF elvár tőle – áll a friss HVG elemzésében.

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Kihagytátok a töltőt? A Samsung is megtrollkodta az Apple-t

Kihagytátok a töltőt? A Samsung is megtrollkodta az Apple-t