szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szerbiának elkülönített 3 milliárd eurós készenléti hitel újabb részletének folyósításáról kezdett megbeszélést Belgrádban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége.

Az IMF elsősorban arra kíváncsi, hogy a szerb kormány milyen intézkedésekkel tervezi csökkenteni a növekvő államháztartási hiányt. Mirko Cvetkovic miniszterelnök a találkozó előtt azt mondta, hogy a közigazgatásban végrehajtandó reformok, ésszerűsítések révén kívánja javítani a mérleget, nem pedig adóemeléssel. Szerinte a közigazgatás átfogó reformja hozzájárul az ország gazdaságának erősödéséhez, versenyképességének növeléséhez is.

A szerb kormány tavasszal már javasolt egy IMF által támogatott deficitcsökkentési tervet, amely egyebek között az állami kiadások 10 százalékos csökkentését és új adószintek bevezetését tartalmazta, de a legtöbb tervezett intézkedés nem valósult meg, vagy nem hozta a várt eredményt. A szerb kormány most szeretné elérni az IMF-nél, hogy engedélyezze a GDP-arányos államháztartási hiány emelését 3,0 százalékról 4,5 százalékra, tekintettel az idei, 6 százalékosra várt gazdasági visszaesésre.

Szerbia azt is el szeretné érni, hogy az IMF készenléti hitelkeretének egy részét az államháztartási hiány finanszírozására fordíthassa. A valutaalap általában nem ad hitelt az államháztartási hiány finanszírozására, de a közelmúltban volt már erre példa Bosznia és Románia esetében. Az IMF állandó belgrádi képviselője korábban értésre adta, hogy a "rendkívüli körülmények" Szerbiában is indokolhatnak ilyen megoldást.

Az IMF eredetileg januárban 400 millió eurós készenléti hitelt nyitott meg Szerbia számára, majd a keretet májusban 3 milliárd euróra növelte, futamidejét 15 hónapról 27 hónapra nyújtotta. Az első átutalt részlet 788 millió euró volt. Az első félévben a szerb államháztartás hiánya 56,3 milliárd dinár volt, az IMF-fel májusban egyeztetett éves cél 88,9 milliárd dinár.

A mostanit megelőzően az IMF 2000 óta háromszor adott segítséget Szerbiának, összesen 1,4 milliárd dollár értékben. Belgrád az első két hitelt határidőre, a harmadikat pedig az előírtnál korábban visszafizette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Szerbia lazítani szeretne, az IMF jóváhagyását kéri

Szerbia a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyását kéri, hogy a várható GDP további 1,5 százalékával növelhesse az idei évre eredetileg 3 százalékra tervezett államháztartási hiányát, a bevételek elmaradása miatt.

Több százan tüntettek a Pilismarótra tervezett kavicsbánya ellen

Több százan tüntettek a Pilismarótra tervezett kavicsbánya ellen

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

A PayPal-maffia feje - Elon Musk életútja, 5. rész

A PayPal-maffia feje - Elon Musk életútja, 5. rész