szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A privatizáció előtt álló cseh nemzeti légitársaság, a CSA költségcsökkentő intézkedéseket tervez, amelyek között a létszámleépítés mellett repülőgépek értékesítése és a járatok számának csökkentése is szerepel.

A légitársaság szerdán azt közölte, hogy e lépések nyomán az idei első félévi 100 millió dolláros nettó veszteség után, jövőre már ismét nyereséges lehet a cég.

A tervek szerint az idei év második felében és a jövő év elején a személyi kiadásokat 10-20 százalékkal, a flottaberuházásokat 5-10 százalékkal, a járatok számát pedig 5-15 százalékkal csökkentik, megszüntetik az összes New York-i és manchesteri járatot. Emellett a CSA három Boeing 737-es gépet akar eladni, és további hat sugárhajtású repülőgépet vonna ki forgalomból.

A társaság fontolóra veszi azt is, hogy eladja repülőtéri vámmentes üzleteit, és kiszervez egyéb tevékenységeket. A légitársaság árbevétele az első félévben 15 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a nettó veszteség 100 millió dollár volt. A szállított utasok száma 7,7 százalékkal csökkent a második negyedévében az első negyedéves 12,2 százalékos visszaesés után.

Az Air France-KLM augusztus közepén jelentette be, hogy mégsem vesz részt a cseh légitársaság privatizációjában. Európa vezető légiforgalmi csoportja az ágazati problémákra hivatkozva lépett vissza. Így már csak egyetlen pályázó, a cseh Unimex-Travel Service konzorcium maradt a CSA megvételére.

A pénzügyi tárca szerdai közlése szerint a cseh konzorcium szeptember 15-ig tehet ajánlatot. A cseh kormány tavaly ősszel jelentette be, hogy eladja a CSA-t, amely tagja az Air France-KLM vezette Sky Team szövetségnek.

Korábbi hírügynökségi jelentése szerint a cseh kormány 270 millió dollár bevételt remélt a légitársaság 91,5 százalékos részesedésének értékesítéséből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Bérbe adja vidéki hivatalainak egy részét a Cseh Posta

"A Posta Partner program a jövő év elején indul. Célunk, hogy csökkentsük a költségeket, s ugyanakkor szélesítsük és javítsuk a Cseh Posta vidéki szolgáltatásait" - indokolta a terveket Ivo Mravinec, a Ceská Posta szóvivője.