szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kisegített amerikai nagybankok, a helyzetük megerősítése céljából nekik adott több tízmilliárd dolláros tőkeinjekciónak köszönhetően még hatalmasabbakká váltak; a pénzügyi krízisből uralkodó pozíciójukat megerősítve lábalnak ki - állapította meg a pénteki The Washington Post.

A szövetségi kormány tavaly úgy ítélte meg, a vezető pénzintézetek túl nagyok ahhoz, hogy az egész rendszer működését veszélyeztető bukások megengedhető legyen. Ezért óriási összegű központi segélyeket kaptak.

Ezek a bankok, úgy tűnik, jól jártak a válsággal: egy sor szövetségileg levezényelt egyesülés nyomán több, nehéz helyzetben társukat lenyelték, és piaci helyzetüket megerősítették. Így nagyobb befolyást szereztek a fogyasztói hitelezési folyamatban, és több profitra is szert tehetnek.

A Wachoviát bekebelező Wells Fargo vagyona például 43 százalékkal növekedett. A JP Morgan Chase készletei a Bear Stearns és a Washington Mutual megszerzése után 51 százalékkal bővültek. A Bank of America - amelybe a Countywide és a Merrill Lynch intézetet olvasztották be - 138 százalékos növekedést könyvelhetett el.

A hatalmas mértékű tőkekoncentrációt jelzi, hogy a JP Morgan Chase például az Egyesült Államokban a banki letétek több mint egytizedét birtokolja, és ugyanilyen hányaddal rendelkezik a Bank of America és a Wells Fargo is. Ez összesen 2,2 billió dollárt, az összes letét 34 százalékát jelenti. Ez a három bank és a kormány által megmentett és résztulajdonolt Citigroup bocsát ki minden második jelzáloghitelt és a hitelkártyák kétharmadát.

A Szövetségi Hitelbiztosítási Intézet (FDIC) szakértői szerint ennek a folyamatnak két káros következménye is van. Egyfelől a fogyasztók választási lehetőségei csökkennek a verseny szűkülésével, másfelől a korábbinál is jobban összefonódó nagybankok úgy érezhetik, a kormány baj esetén mindig megmenti őket. Ez a magabiztosság pedig ahhoz vezethet, hogy az uralkodó helyzetű intézetek visszatérhetnek a válságot kiváltó kockázatos tevékenységeikhez. A vezető bankok helyzete ráadásul tovább erősödik, újabb versenytársak szorulnak ki a piacról, mivel a hitelfelvevők jobban bíznak a biztonságosabbnak tűnő nagybankokban.

Az újság szerint ezt a veszélyt az Obama-kormányzat is felismerte, ezért gyakorol szigorú ellenőrzést a segélyezett bankok felett. Figyeli a vezetői fizetéseket és főbb banki egységek eladását, ezenkívül teljesen új szabályozási környezetet tervez teremteni egy újabb pénzügyi válság megelőzésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Újabb bankcsődök az Egyesült Államokban

A gazdasági kilátások némi javulása ellenére az Egyesült Államokban újabb bankok mennek csődbe: pénteken négy pénzintézetet zártak be, köztük az egyik legnagyobb regionális bankot, a Texas államban lévő Guaranty Bank of Austint, amelynek 13 milliárd dollár a mérlegfőösszege.

hvg.hu Gazdaság

Bankcsődök: itt van 2009 legnagyobb bukása

Az USA-ban továbbra is folyamatosan dőlnek be bankok. Ezúttal az Egyesült Államok déli régiójának egyik legnagyobb bankja, a Colonial BancGroup, ment csődbe, amelyet így az egyik riválisa, a BB&T vásárolt fel. Emellett még további négy bank húzta le a rolót.

MTI Gazdaság

Újabb bankcsőd Amerikában

Ismét csődbe ment egy regionális bank az Egyesült Államokban: ezúttal a Georgiában lévő, atlantai székhelyű Omni National Bank az érintett - közölte a FDIC, a szövetségi betétbiztosító társaság. Az Omni már a 21-ik pénzintézet, amely az idén tönkrement az Egyesült Államokban, s a negyedik Georgiában.

Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó

Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó

Fidesz-közeli kommunikációs szakembert neveztek ki az SZFE intézetének élére

Fidesz-közeli kommunikációs szakembert neveztek ki az SZFE intézetének élére

Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere

Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere