szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A következő hónapokban az inflációs ráta lassú emelkedése várható, 2010 januárjában a fogyasztói árak várhatóan 6,8 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál az Ecostat előrejelzése szerint.

A kutatóintézet Mikroszkóp jelentése januárban az ipari termelés 2,4 százalékos bővülésével számol, a szezonálisan és munkanaphatástól tisztított index szerint. A jelentés emlékeztet, hogy az ipari termelés 2008 decemberében esett vissza drasztikusan, ezért 2009 decemberétől lényegesen alacsonyabb bázishoz viszonyul az ipari termelés teljesítménye, így az éves indexek fokozatosan a pozitív tartományba kerülhetnek. Előrejelzésük szerint 2010 januárjában az ipar belföldi értékesítése 8 százalékkal csökkenhet, míg az exportértékesítés 7,4 százalékkal lehet magasabb az egy évvel korábbinál.

A kiskereskedelmi forgalom visszaesése az Ecostat számításai szerint lassul a következő hónapokban, 2010 januárjában várhatóan 1,1 százalékkal marad majd el az egy évvel korábbi szinttől.

A keresetekre vonatkozó előrejelzés szerint 2010 januárjában a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 1,1 százalékkal növekedhet. A költségvetési szférában a keresetek 7 százalékos csökkenése várható, az idén júliustól teljesen megszűnő 13. havi juttatás miatt ugyanis jelentős mértékben csökken a közalkalmazottak nominális keresete. A versenyszférában 4,5 százalékos keresetemelkedés prognosztizálható a jövő év januárjában.

Az idén decemberre 266 forintos, 2010. januárra 267 forintos euróárfolyamot várnak. A svájci frank árfolyamát ugyanerre az időszakra 175,31, illetve 175,97 forintra prognosztizálják.

Az alapkamatot várakozásuk szerint a jelenlegi 8 százalékról októberben 7,75 százalékra, decemberben 7,50 százalékra mérsékelheti a jegybank.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Ecostat: idén 6,5 százalékkal esik vissza a GDP

Az idei új GDP előrejelzését a márciusi 4,1 százalékos visszaesés után 6,5 százalékra rontotta az Ecostat, miközben inflációs prognózisát 4,9 százalékra emelte a márciusi 3,4 százalékról – mondta Belyó Pál, az Ecostat főigazgatója „A gazdasági-társadalmi kilábalás esélyei” címmel megjelent elemzés bemutatásakor.

MTI Gazdaság

Ecostat: a keresetek 4-5 százalékkal esnek novemberben

Júniusban kismértékben lassulhat a fogyasztói árak növekedésének üteme az Ecostat szerint, év végéig azonban – július-augusztusban az áfaemelés, szeptembertől pedig az alacsony bázis miatt – emelkedő inflációs rátát, novemberre 6,9 százalékos inflációt prognosztizálnak – derül ki a kutatóintézet legfrissebb, Mikroszkóp című kiadványából.