szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kopits György, a költségvetési tervezést ellenőrző Költségvetési Tanács elnöke pénteken tájékoztatta Sólyom László köztársasági elnököt a testület munkájáról, a tanács augusztusban kiadott gazdasági előrejelzéséről, és arról, hogy hogyan látják a gazdaság és a költségvetés további folyamatait.

Kopits György a látogatást követően elmondta: Sólyom László teljes támogatásáról és bizalmáról biztosította a testületet. Hozzátette: a köztársasági elnöknek újra megerősítette, hogy elemzik és figyelemmel kísérik a 2010-es költségvetést.

Kifejtette: minden országban nehéz költségvetést készíteni a jelenlegi visszaesés idején, és bár a folyamatok világszerte és Magyarországon is pozitív irányba mutatnak, veszélyes a túlzott bizakodás, mert "nem tudni, hogy a földrengés után milyen utórengések jelentkezhetnek még". Hozzátette: a tanács azzal tudja segíteni a költségvetést, és a magyar adófizetőket, hogy alaposan elemzik a költségvetést, és megvizsgálják annak megalapozottságát.

A költségvetési tervezést ellenőrző, háromtagú Költségvetési Tanácsot a takarékos állami gazdálkodásról szóló, 2008 novemberében elfogadott törvény hozta létre. A testület tagjait februárban választotta meg az Országgyűlés, elnöke Kopits György, tagjai Oblath Gábor és Török Ádám.

A tanács feladata, hogy makrogazdasági előrejelzéseket, a költségvetési adatokra vonatkozó technikai kivetítéseket, a költségvetési tervezéssel, előrejelzéssel és hatásvizsgálattal kapcsolatos módszertani ajánlásokat, becsléseket készítsen mind a benyújtást követően, mind a zárószavazást megelőzően a költségvetési és pótköltségvetési törvényjavaslatokról, valamint minden olyan törvényjavaslatról, amelynek hatása lehet a büdzsére.

A Költségvetési Tanács, augusztusban publikált előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2009-ben várhatóan 6,5 százalékkal, jövőre pedig 0,5 százalékkal esik vissza, de 2011-12-ben már 3-3,5 százalékkal nő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Bajnai: a költségvetés már nem puhul fel

A miniszterelnök szerint a nagyon fegyelmezett gazdálkodás adja meg a fedezetet ahhoz, hogy az idei hiánycélt tartani tudja a kormány, de az adótörvények ősszel elfogadott módosítása akkor sem merülhet fel, ha a gazdasági recesszió a vártnál nagyobb lesz. Bajnai Gordon az MTI-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy a parlamenti szakaszban szerinte már nem "puhul fel" a költségvetés, és ha így lesz, akkor jövőre a kedvezményes kulcsba kerülhet a távfő áfája.

MTI Gazdaság

Oszkó: jövőre 400 milliárddal kevesebb lesz a bevétel

Jövőre a 2009-ben vártnál 400 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számol a költségvetés, így ekkora további megtakarításra van szükség. A jövő évi költségvetés felelőtlen eladósodásra nem épülhet, fő prioritása lesz az ország stabilitásának megőrzése, a gazdasági növekedés beindításának előkészítése és a kitűzött hiánycél elérése - ismertette Oszkó Péter pénzügyminiszter szerdán kormányszóvivői tájékoztatón.