szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eredeti, 2010 márciusi határidő helyett októberig hívhatja le Magyarország az IMF-EU-Világbank készenléti hitelének fel nem használt részleteit, miután a hitelkeretet nyújtó nemzetközi szervezetek jóvá hagyták a magyar fél kérését – közölte Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Az idén 4,5, jövőre 4,1 százalékos átlagos éves infláció várható, 2010 második felében csökkenhet az ütem a 3 százalékos cél alá, ebben egyetértés van Magyarország és a nemzetközi szervezetek megítélésében – közölte Simor András jegybankelnök, az IMF és az EU delegációjával közösen tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. A gazdaságban nem látszik inflációs nyomás és a jövő év második félévtől a tartós árstabilitás feltételei biztosítottnak látszanak, akkor is, ha vannak kockázatok – mondta a jegybank elnöke.

Továbbra is 6,7 százalékos idei és 0,9 százalékos jövő évi gazdasági visszaesést prognosztizál a Pénzügyminisztérium, változatlan az államháztartási hiánycél is: 2009-re a GDP 3,9, jövőre 3,8 százaléka lesz – fejtette ki Oszkó Péter ugyanitt. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a tárgyalódelegációval egyetértettek abban, hogy a 3,8 százalékos hiánycél elérhető jövőre.

A mostani felülvizsgálatot követően Magyarország először 55 millió eurót hívhat le az IMF-EU-Világbank készenléti hiteléből – mondta James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációvezetője a sajtótájékoztatón. Majd a megállapodás alapján a még rendelkezésre álló hitelforrást négy egyenlő, 800 millió eurós részletben lehetne lehívni a meghosszabbított futamidő hátralévő ideje alatt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelfelülvizsgálati küldöttsége és a magyar illetékesek megállapodtak abban, hogy az IMF hat hónappal, 2010 október 5-ig meghosszabbítja a Magyarország által lehívható készenléti hitel lejáratát, tekintettel a választásokra és az új kormányra – tette közzé az IMF honlapján hétfőn.

James Morsink küldöttségvezető szerint a felülvizsgálat megállapításait és a megállapodást az IMF igazgató tanácsa szeptember végi ülésén véglegesítheti. Az IMF honlapján megjelent közlemény szerint jó úton halad a makrogazdasági- és pénzügypolitika Magyarországon. Június végéig teljesültek a kormány által kitűzött célok az elsődleges egyenleg (kamatok nélkül számolt államháztartási hiány), az infláció és a nettó nemzetközi tartalékok esetében csakúgy, mint a bankoknak történő kormányzati hitelezéssel kapcsolatban.

Az IMF delegációjának megállapítása szerint stabilizálódott Magyarország gazdasági kilátása az utolsó felülvizsgálat óta. Továbbra is arra lehet számítani – ahogy ezt Oszkó Péter is állította –, hogy a hazai össztermék (GDP) 6,7 százalékkal csökken az idén, és további 0,9 százalékkal jövőre. A folyó mérleg hiánya jelentősen, a GDP 2,9 százalékára csökken. Az infláció az év végére ideiglenesen mintegy 6 százalékra nő, majd 2010 közepére 3 százalék alá csökken. A GDP-arányos államháztartási hiány idén 3,9 százalék lesz, ami jövőre 3,8 százalékra mérséklődik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Simor Párizsban a deficit és az adósság csökkenéséről beszélt

Az államadósság valamicskét még nő erről az évről a következőre, de a kormány intézkedései következtében jelentősen csökkenni fog a következő öt-tíz évben – mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy párizsi gazdasági konferencián csütörtökön.

MTI Gazdaság

Az IMF-hitelkeret meghosszabbítása megosztja az elemzőket

Az IMF-hitelkeret meghosszabbítása, ami Bokros Lajos washingtoni tárgyalásain vetődött fel, megosztja az MTI által csütörtökön megkérdezett elemzőket, akik egyetértenek abban, hogy a már bejelentett kiigazító lépések és a Bajnai-csomag megteremti a fenntartható fejlődés alapjait.

MTI Gazdaság

Oszkó: jövőre 400 milliárddal kevesebb lesz a bevétel

Jövőre a 2009-ben vártnál 400 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számol a költségvetés, így ekkora további megtakarításra van szükség. A jövő évi költségvetés felelőtlen eladósodásra nem épülhet, fő prioritása lesz az ország stabilitásának megőrzése, a gazdasági növekedés beindításának előkészítése és a kitűzött hiánycél elérése - ismertette Oszkó Péter pénzügyminiszter szerdán kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Gazdaság

Orbánék hívhatják le az IMF-hitel következő részleteit

A kormány jelenleg arról tárgyal a Nemzetközi Valutalappal (IMF), hogy ne az eredeti határidőben kelljen lehívni a készenléti hitelkeret következő összegeit, hanem későbbi időszakban lehessen ugyanezt megtenni - erről Oszkó Péter pénzügyminiszter beszélt a Magyar Televízió Az Este című műsorában kedden.