szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A statisztikai hivatal augusztusban közölt előzetes adatai alapján a GDP az idei év második negyedévében 7,6 százalékkal, a naptárhatást figyelembe véve 7,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A KSH ugyanakkor közölte, hogy a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

A Reuters által megkérdezett elemzők korábban 7,1 százalékos csökkenést vártak 2009 második negyedévében. Azaz az előzetes adatokon nyugvó GDP-csökkenés valamelyest meghaladta az elemzői várakozásokat.

A GDP 2009. I. negyedévében - a naptári hatás kiszűrésével - 6,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a kiigazítatlan adat szerint a GDP 6,7 százalékkal esett vissza.

A nemzeti össztermék 2008. II. negyedévében 2 százalékkal nőtt a felhasználói és termelési oldalra vonatkozó részletes adatok alapján, a naptári hatás kiszűrésével és kiszűrése nélkül egyaránt. A GDP 2007 II. negyedévében kiigazítás nélkül és a naptári hatás kiszűrésével is egyaránt 1,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A magyar gazdaság teljesítménye 2008-ban 0,5 százalékkal bővült. A bruttó hazai termék értéke folyó áron elérte a 26.470 milliárd forintot, ami egy főre vetítve 2 millió 637 ezer forintot jelent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Ecostat: idén 6,5 százalékkal esik vissza a GDP

Az idei új GDP előrejelzését a márciusi 4,1 százalékos visszaesés után 6,5 százalékra rontotta az Ecostat, miközben inflációs prognózisát 4,9 százalékra emelte a márciusi 3,4 százalékról – mondta Belyó Pál, az Ecostat főigazgatója „A gazdasági-társadalmi kilábalás esélyei” címmel megjelent elemzés bemutatásakor.

HVG Gazdaság

Varga István: Nem a GDP-növekedés a lényeg

Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint „nem feltétlenül mindig a gazdasági növekedés meg a GDP-adatok alapján kellene lemérnünk, hol is tartunk". A miniszter - elődjével, Kóka János pannon pumájával szemben - a magyar gazdaságról szólva azokkal a tengeri halakkal példálózott, amelyek felkavarják a homokot, s így menekülnek meg a cápa elől.

MTI Gazdaság

Vértes András: a GDP a harmadik negyedévben lesz a mélyponton

Magyarországon nagy valószínűséggel a harmadik negyedévben lesz a mélyponton a GDP, és 2010 második, harmadik negyedévében talán már elkezd emelkedni az előző év azonos szintjéhez képest – fejtette ki Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.