szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kína egyik legnagyobb vegyipari csoportja tárgyal a BorsodChemet birtokló brit Permira befektetési társasággal, hogy részesedést szerezzen a magyar vállalatban - írta szerdán a Financial Times. A Wanhua szerint a BorsodChemnek hasznos lenne az akvizíció, a BorsodChem nem így látja.

A londoni üzleti napilap "az ügyet ismerő személyektől" úgy értesült, hogy a Wanhua ipari csoport kíván befektetni a BorsodChembe. A Financial Times forrásai szerint a Wanhua – vele kapcsolatban álló hongkongi befektetési alapokon keresztül – megvette brit és amerikai befektetőktől a BorsodChem mezzanine-hiteleinek (alárendelt kölcsöntőke) jelentős részét. A lap egyik forrása azt mondta, hogy a kínai cég részesedést és végső soron ellenőrzést kíván szerezni a BorsodChemben.

Az "ügyet ismerők egyike" szerint a Wanhua úgy ítéli meg, hogy a BorsodChem számára hasznos lenne az "összekapcsolódás", mert a kínai cég új technológiát hozna, valamint tőkebefektetést, ami elősegítené állások megőrzését.

További részletek
A BorsodChemet érintő kínai felvásárlásról a HVG legfrissebb számában megjelenő  Vegyi támadás című cikkében olvashat.

A Wanhua, amelynek többségi tulajdonosa a kínai Santung (Shangdong) tartomány, műanyagtermékeket állít elő, és az MDI nevű – az építőiparban, a hűtőiparban, a bútorgyártásban és a járműiparban használatos – poliuretánféle legnagyobb ázsiai gyártója – írta a Financial Times.

Aggodalmak a BorsodChemnél

A kínai befektető megjelenése Wolfgang Büchele, a BC elnök-vezérigazgatója korábbi kijelentése szerint nagy aggodalommal töltötte el a cég menedzsmentjét, hiszen az elmúlt hetekben arról lehetett olvasni a sajtóban, hogy célegyenesben van egy 100 millió eurós hitel, amelyet az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyújtana a bajba jutott társaságnak. Ennek bejelentése az akkori hírek szerint a napokban lenne esedékes.

A BorsodChem a kínai vállalat lépését ellenséges szándékként értékelte, hiszen, ha kölcsönösek az érdekek, nincs szükség befektetési bank közreműködésére – fejtette ki álláspontját Wolfgang Büchele.

Szerinte a BorsodChem kiváló technológia birtokában van, és a cégnek mindig az volt a központi stratégiája, hogy Európa egyik vezető izocianát gyártójává váljon. Egy ázsiai szereplő belépésével azonban ez a technológia átkerülhet Ázsiába, ezáltal Magyarország amellett, hogy elveszíthet egy termelőegységet, elveszítheti a továbbfejlesztés lehetőségét is, már megkezdett projektek, fejlesztések állhatnak le. Mindez gyengítheti, megváltoztathatja a magyar vállalat európai pozícióját, piaci helyzetét – mutatott rá a BorsodChem elnök-vezérigazgatója.

Bár Wolfgang Büchele szerint ez a hír a munkavállalókat nem érinti, az információ azért mert egy új szereplő igen olcsón juthat hozzá a gazdasági válság okozta nehézségek miatt egy kiváló technológiához, amellyel később a saját piaci szerepét erősítheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az MFB csak a biztosra megy a BorsodChemnél

Csak akkor vesz részt a Magyar Fejlesztési Bank a BorsodChem finanszírozásában, ha az általa nyújtott hitel megtérülése az üzleti terv alapján a társaságnál képződő forrásokból kellően biztosított, azaz ha garantált a hitel visszafizetése - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium sajtóosztálya az MTI-vel szerdán.

MTI Gazdaság

Titokzatos ázsiai befektető lopakodó akciója a BorsodChemben

Egy ázsiai befektető megjelenése okozhat bizonytalanságot a BorsodChem (BC) Zrt.-nél, ám magáról a szereplőről a vállalatnak még nincs írásos információja – közölte Wolfgang Büchele, a vállalat elnök-vezérigazgatója, aki elmondta, hogy a múlt pénteken szereztek erről információt, és a történtekről írásos megerősítést kértek.