szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A válság "gyümölcse" ugyan a továbbra is félmilliárd euró körüli többletet mutató külkereskedelmi mérleg, amely javítja a gazdaság külső egyensúlyát és az ország megítélését, de a júliusi adatok alapján az is látszik, hogy lassú lesz a kilábalás a válságból - mondták az MTI által szerdán megkérdezett elemzők.

A KSH közlése szerint a külkereskedelem többlete júliusban 548 millió euró, az első hét hónapban 2,6 milliárd euró volt, a havi egyenleg 972 millió euróval, az első hét havi pedig 2,7 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Az export euróban számolva 18 százalékkal a behozatal pedig 32 százalékkal csökkent 2008 júliusával összevetve, míg az első hét havi visszaesés a kivitelnél 25, a behozatalnál 31 százalék volt.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta: a hét elején még a várakozásoknál jóval kedvezőtlenebbnek tartotta volna az export júliusi, 18 százalékos visszaesését, a keddi, lesújtó ipari termelési adatok azonban már előrevetítették a külkereskedelmi forgalom legfrissebb adatait. Magyarország főbb exportpiacain júliusban már mutatkoztak az élénkülés jelei, de ez nem tükröződött a magyar kiviteli adatokban: az export éves összehasonlításban még jelentős visszaesést mutat az egy évvel korábbihoz képest.

A csökkenés üteme azonban már mérséklődő, és Török Zoltán szerint mindez azt jelzi, hogy lassú lesz a kilábalás a válságból. Az elemző ennek ellenére optimista: úgy vélte, hogy a következő hónapokban élénkülhet a magyar gazdaság.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint a júliusi külkereskedelmi adatok illeszkednek az eddigi trendbe, és az egyenleg kedvezőbb lett a szerinte túlzottan pesszimista piaci várakozásoknál.

Kedvezőnek nevezte a hónapok óta meglévő aktívumot, de ennek oka - a jelentősen visszaeső export és az ennél is jobban szűkülő import - hosszabb távon nem marad fenn; ez a válság "hozadéka" - mondta. Véleménye szerint a júliusi előzetes adatok nem okoztak meglepetést, az egyenleg és a dinamika is az elmúlt hónapokban megszokottak szerint alakult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

KSH: jelentős javulás a külkereskedelmi mérlegben

Az első félévben a külkereskedelmi mérleg 2,055 milliárd euró (606 milliárd forint) többletet mutatott, 1,766 milliárd euróval (534 milliárd forinttal) javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők szerint tartós lehet a külkereskedelmi aktívum.

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje