szerző:
MTI

A korábbi időszaknál már jóval kisebb ütemben romlik a nyugat-európai vállalati szektor adósminősége, Kelet-Európában azonban - főleg a pénzügyi szférában - még "vannak kihívások" - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott európai hitelfolyamat-elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő kimutatása szerint a cég listáján besorolással szereplő nyugat-európai cégadósok közöl augusztusban 22-nek a kockázati osztályzata romlott; a múlt havi leminősítések összesen 80,4 milliárd dollárnak megfelelő adósságot érintettek.

A Moody's kiemeli, hogy ez "drasztikus javulás", mivel az augusztussal zárult egy évben havonta átlagosan 50 nyugat-európai vállalati adósságkibocsátó minősítése került gyengébb kategóriába; az osztályzatrontásoktól érintett cégadósság havi átlagban 295,6 milliárd dollár volt.

A hitelminősítő az elemzésben hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nyugat-európai pénzintézetek körében folytatódik a komoly mértékű hitelminőség-romlás, részben a portfolióikban még mindig jelenlévő nagy kockázatú befektetési eszközök miatt, részben pedig azért, mert változatlanul ki vannak téve Közép-Kelet-Európa gazdasági nehézségeinek és "igen törékeny pénzügyi rendszereinek".

A Moody's-elemzés szerint ez utóbbi térség "továbbra is szenved" a pénzintézeti leminősítések "hullámaitól". A cég által augusztusban végrehajtott 12 közép-kelet-európai leminősítés közül 11 érintett bankokat, Oroszországban, Csehországban és Ukrajnában.

A kelet-európai pénzintézeti osztályzatrontások - jóllehet számuk és az érintett adósságok összege csökken - egyenes következményei az anyacégek, a helyi kormányok és a jegybankok "terhelt" rendszerszintű segítségnyújtási képességének - áll a Moody's szerdai elemzésében.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's szintén szerdán kiadott globális elemzésében azt írta, hogy az általa besorolt kereskedelmi és szuverén adósok közül az idén eddig 66 vált "bukott angyallá" - vagyis veszítette el befektetésre ajánlott minősítését -, összesen 223,06 milliárd dollár adóssággal. Az összeg csaknem azonos a tavalyi év egészében "bukott angyallá" vált adósok 226,42 milliárd dolláros összadósságával.

A "bukott angyal" (fallen angel) a befektetőiből spekulatív kategóriába visszasorolt kereskedelmi és szuverén adósok megjelölése a hitelminősítői zsargonban. Ezek osztályzata a "BBB mínusz", vagyis a még éppen befektetőinek tekintett "BBB" adóskockázati sáv alsó széle alá, a "BB" sávba kerül át. A még befektetői osztályzatú, de ennek elvesztésével fenyegetett adósok besorolása "BBB mínusz", leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással, vagy negatív előjelű figyelőlistás státusszal.

A Standard & Poor's a szerdán kiadott havi összesítésben megemlítette, hogy a "bukott angyallá" válástól veszélyeztetett legnagyobb adós a cég listáján továbbra is Magyarország, 58,77 milliárd dollárnyi, besorolással ellátott adósságállománnyal.

Az S&P március végén az addigi "BBB"-ről "BBB mínusz"-ra rontotta Magyarország hosszú lejáratú szuverén kötelezettségeinek besorolását, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyva az új besoroláson is. Ha a magyar osztályzat innen tovább romlik, azzal Magyarország mint szuverén adós e cég listáján átkerülne a befektetésre ajánlott sáv alatti, spekulatív "BB" kategóriába.

Az EU-n belül jelenleg két országnak, Lettországnak és Romániának van spekulatív szuverén osztályzata. E két országot az S&P mellett a Fitch Ratings is a "BB" sávban tartja nyilván.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Moodys leminősítette Írországot

A Moody's hitelminősítő csütörtökön Aa1-re vette vissza Írország szuverén adósosztályzatát az eddigi, lehető legjobb Aaa-ról, negatív kilátással.

MTI Gazdaság

A Moodys "Baa1"-re csökkentette Magyarország osztályzatát

Megvonta Magyarország eddigi elsőrendű, "A" kategóriás szuverén adóskockázati besorolását kedden a Moody's Investors Service, arra a hatásra hivatkozva, amelyet a jelenlegi gazdasági válság gyakorol a magyar kormány pénzügyi erejére. Előző nap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's a befektetési sáv aljára süllyesztette a magyar besorolást. Elemzőket nem érte meglepetésként.

MTI Gazdaság

Moodys: pozitív felülvizsgálat alatt Brazília

Felminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Brazília devizában, illetve hazai valutában kiadott szuverén kötvényadósságának egyelőre spekulatív besorolását a Moody's Investors Service. Hosszú hónapok óta ez az első pozitív hitelminősítői lépés valamely vezető felzárkózó gazdaság esetében.

MTI Gazdaság

Öt cseh bank besorolásán rontott a Moodys

A Moody's hitelminősítő rontott öt cseh bank besorolásán hétfőn. Egyszersmind levette őket a további leminősítést valószínűsítő figyelőlistáról, de az új osztályzatok kilátása is negatív, tekintettel a bankok sérülékenységére, ha a cseh gazdaság sorsa a vártnál is rosszabbul alakulna.

Hat gyerekkel maradt egyedül az édesapa

Hat gyerekkel maradt egyedül az édesapa

A kínaiak megcsinálták a vonatot, ami 600 km/h-val repeszt

A kínaiak megcsinálták a vonatot, ami 600 km/h-val repeszt

A miniszterelnökség szerint felháborító a Wizz Air gyakorlata

A miniszterelnökség szerint felháborító a Wizz Air gyakorlata

Afrikában is terjeszkedik Oroszország

Afrikában is terjeszkedik Oroszország

Lagzi Lajcsi a kórházi ágyáról üzent

Lagzi Lajcsi a kórházi ágyáról üzent

EPP-kampányzáró: Merkel élesen bírálta a nacionalista politikusokat

EPP-kampányzáró: Merkel élesen bírálta a nacionalista politikusokat