szerző:
MTI

Több európai országban a gazdálkodók tiltakozásától kísérve hétfőn Berlinben megkezdődött a tejágazat nemzetközi csúcsértekezlete. A tanácskozáson uniós tisztségviselők, a tejágazat képviselői és kutatók az ágazat válságáról, valamint a lehetséges megoldásokról is véleményt cserélnek.

A hétvégén német és francia tejtermelők torlaszoltak el egy hidat Kehl és Strasbourg között háromnegyed órára, és jelképesen két liter tejet öntöttek a Rajnába. A 60-70 német és tíz francia termelő 35 konténernyi (egy konténer mintegy 5 ezer liter) tejjel öntöztek meg egy közeli mezőt.

Ausztriában az alacsony tejárak miatt tiltakozó gazdálkodók közül kétszázan vasárnap délelőtt traktorjaikkal vonultak fel Gaisbergnél és mintegy 150 liter tejet ajándékoztak az arra haladó turistáknak, valamint kerékpárosoknak.

Az osztrák kancellár segítséget ígért a tejtermelőknek, és egy választási gyűlésen vasárnap a német kancellár is ígéretet tett, hogy küzdeni fog a méltányosabb tejárakért.

Egy pohár tej. Hatodával kevesebbet ér
© sxc.hu
A magyar agrárkamara elemzése szerint az elmúlt hónapokban az európai tejpiac egyensúlya megingott, amelyet a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság csak tovább súlyosbított. Míg 2008-ban a termelési költségek csak igen enyhe csökkenést mutattak, a tejárak decemberre 17 százalékkal mérséklődtek 2007 decemberéhez képest, ami az ágazat jövedelemtermelő képességét jelentősen rontotta. A szervezet úgy véli, a közeljövőben nem várható a jelenlegi irányzat megfordulása, ami tovább mélyíti a tejpiacon kialakult krízist.

A tejágazat válságának egyik oka a tejtermékek iránti nemzetközi kereslet csökkenése. Az EU exportja 2008-ban szinte minden tejtermék esetében visszaesett. 2007-hez képest a sajt kivitele 7 százalékkal, a sovány tejporé 12 százalékkal, a vajé 29 százalékkal, míg a vajolajé 35 százalékkal csökkent.

A tejpiaci felesleg másik oka, hogy az elmúlt két évben a magas árak miatt a feldolgozók a tejzsírt és tejfehérjét más, növényi eredetű kiegészítő anyagokkal helyettesítették, jelenleg pedig a nyomott tejpor árak az intervenció mellett is leszorítják a nyerstej árát. A kamara szerint emellett az uniós tejpiaci szabályozás változásai sem kedveztek a magyar tejpiacnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Felére csökkenhet a tejtermelés

Egy év alatt 31 százalékkal estek a nyerstej-felvásárlási árak, ami miatt akár felére is csökkenhet a tejtermelés és az ágazatban 50 százalékos létszámleépítés következhet be a Magyar Agrárkamara szerint.

hvg.hu Vállalkozás

Válság a kereskedelemben: miből fogy a legkevesebb?

Egyelőre úgy tűnik, két jelentős eleme van a válságnak, amely befolyásolja a vásárlásokat: az egyik a deviza hitelek törlesztő-részleteinek jelentős emelkedése, a másik pedig a banki betétek kamatának növekedése. De mi hat a tényleges vásárlásokra?

MTI Gazdaság

Az unió megvizsgálja a szupermarketek tejár-politikáját

Az Európai Bizottság tüzetesen meg fogja vizsgálni a szupermarketek tejár-politikáját - jelentett ki a bizottság mezőgazdasági ügyekben illetékes tagja, Mariann Fischer Boel a szakminiszterek hétfői tanácskozása után. A tejtermelő ágazat kilátástalan helyzete miatt demonstrációt tartottak a gazdák az Európai Unió Háza előtt hétfőn Budapesten.

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Kacifántos a motoros kötelező biztosítás, akár horrorára is lehet

Kacifántos a motoros kötelező biztosítás, akár horrorára is lehet

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret

Változékony idő várható

Változékony idő várható