Tetszett a cikk?

Bár az idén is több új szolgáltató központot hoztak létre Magyarországon, egyre jelentősebb szerepet játszik az újrabefektetés, azaz a meglévő létesítmények bővítése – tudtuk meg Rétfalvi Györgytől, az ITD Hungary Zrt. vezérigazgatójától.

Információink szerint a nemrég befejezett 290 fős fejlesztést követően újabb, legalább 250 fős bővítésre készül az IBM is székesfehérvári létesítményében, és a Celanese-nél is tervezik a 2007-ben létrehozott, jelenleg is már több mint 100 szakembert foglalkoztató budapesti pénzügyi- és számviteli központ növelését.

Mivel egy új projekt a döntés előkészítéstől a beruházás megkezdéséig ebben a szektorban mintegy 6-12 hónapot vesz igénybe, a döntésbejelentések száma egyik évben nagyobb mint a másikban, ám folyamatosan sok a megkeresés – közölte Rétfalvi György.

A kereskedelemfejlesztéssel és befektetésösztönzéssel foglalkozó ITD Zrt. adatai szerint 2006-ban 10 központ települt Budapestre, 2 pedig vidéki helyszínekre, míg 2007-ben újabb hét szolgáltató létesítmény költözött a fővárosba és további négy a vidéki városokba. Tavaly az ITD közreműködésével nem érkezett új befektető a szektorba, de a már megtelepedettek bővítették tevékenységüket és létszámukat, a British Telecom például több mint 200 új munkahellyel növelte debreceni központját.

Az idén kedvezőbb a helyzet, mint tavaly. Az év elején a Vodafone jelentette be, hogy Miskolcon létesít regionális ügyfélszolgálati központot, amely másfél-két éven belül több mint háromszáz embert alkalmaz majd. A brit olajipari tröszt, a BP is létrehoz egy szolgáltató létesítményt Budapesten, amely 2009 második felében kezdi meg működését. A tervek szerint itt a működésének első négy éve során mintegy 1100 embert foglalkoztatnak majd.

A globális gazdasági válság hatására visszaesett a működőtőke-beáramlás, ami különösen a tradicionális iparágakat érinti (autóipar, elektronika, stb.). Ezzel ellentétben a költségcsökkentési és optimalizációs törekvések miatt a szolgáltató szektorban további növekedés várható – mutatott rá Suhajda Attila, a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség elnöke. Azok a vállalatok, amelyek eddig nem hoztak létre szolgáltató központot, most ebbe az irányba fognak elmozdulni, illetve azok, amelyeknek még nem vagy nem eléggé költséghatékony területen volt a központjuk áthelyezik azt. A jelentős aktivitás magyarázata, hogy a vállalatok válságkezelési stratégiájában a költségcsökkentés mellett az ügyfélmegtartás és az ügyfél elégedettség növelése került előtérbe.

Ennek köszönhető, hogy jelentős számban helyeznek át munkahelyeket Magyarországra is. Az ok nem csak az alacsonyabb költségekben keresendő, hanem a képzett munkaerő megtalálásában is. Az elmúlt 7-8 évben ugyanis kialakult egy jelentősnek mondható, mintegy 25–30 ezer főre tehető képzett szakembergárda elsősorban Budapesten, amely vonzza a potenciális befektetőket. A szolgáltató szektor speciális képzést kíván, ezért az utánpótlás, képzés jelentős kihívás elé állítja az oktatási intézményeket, de e területen is komoly előrelépések történtek – mondta el Suhajda Attila.

Az aktuális nemzetközi tendenciák, az ágazattal foglalkozó vezető nemzetközi tanácsadó cégek tanulmányai azt erősítik, hogy a szektor jelentősége továbbra sem csökken. Ezt a tendenciát érzékeli az ITD Hungary is, hiszen az elmúlt néhány hónapban megnőtt a magyarországi szolgáltató központot tervező cégek száma. A vállalatok inkább a biztos, már sikeres célpontokat vizsgálják, attól függetlenül, hogy például a román vagy bolgár helyszíneken további költségcsökkentést érhetnének el.

Az ITD Hungary jelenleg is 10 szolgáltató típusú beruházás Magyarországra telepítésével kapcsolatban folytat tárgyalásokat. A befektetők végre felfedezték a vidéki városokat és egyre nagyobb számban létesítenek munkahelyeket a kelet-magyarországi régióban is, például Debrecenben és Miskolcon. Amennyiben mind a 10 beruházást sikerül hazánkba telepíteni, úgy 4000 új munkahely létesülhet Magyarországon – mondta Rétfalvi György.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Közbeszerzések: visszavonulót fújt az ITD Hungary

A rendkívül ellenséges sajtóvisszhang nyomán, továbbá azután, hogy a Kopint–Tárki–ICEG és az AAM–GKI is megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál szaktanácsadói pályázatát, az ITD Hungary beruházásfejlesztő cég visszavonta a vitatott tendert, és felfüggesztette szeptember 30-i határidőre kiírt 150 milliós médiavásárlási pályázatát is. Előzöleg a gazdasági miniszter személyesen is foglalkozott az üggyel.

hvg.hu/MTI Itthon

Rétfalvi György: Rajta vagyok a kilövési listán

A kormányzati ellenőrzési hivatal 10 napon belül lezáruló vizsgálatának eredményéig nincs napirenden Rétfalvi Györgynek, az ITD Hungary vezérigazgatójának menesztése - közölte Varga István, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter pénteken. Rétfalvi szerint viszont „rajta van a kilövési listán".

A spanyol jezsuiták beismerték, hogy tagjaik 81 gyermeket bántalmaztak szexuálisan

A spanyol jezsuiták beismerték, hogy tagjaik 81 gyermeket bántalmaztak szexuálisan

Újfajta kijelzőt kezd gyártani a Samsung, szebb lesz tőle a kép a laptopokon

Újfajta kijelzőt kezd gyártani a Samsung, szebb lesz tőle a kép a laptopokon

620 km/h-val zakatol az új kínai mágnesvasút, de még rátesznek egy lapáttal

620 km/h-val zakatol az új kínai mágnesvasút, de még rátesznek egy lapáttal