szerző:
MTI

Több mint 1,1 milliárd euróval több támogatást kapott Magyarország tavaly az Európai Uniótól, mint amennyivel hozzájárult annak kiadásaihoz – derül ki a 2008-as uniós költségvetésről kedden Brüsszelben kiadott beszámolóból.

A legnagyobb haszonélvezők általában véve is az új tagországok voltak, bár a legmagasabb tiszta nyereség, 6,3 milliárd euró ezúttal Görögország markát ütötte. Az agrártámogatások esetében viszont a legnagyobb összegek Franciaországnak, Spanyolországnak, Németországnak és Olaszországnak jutottak.

Dánia, Németország. Franciaország, Olaszország, Ciprus, Hollandia, Ausztria, Finnország, Svédország, Nagy-Britannia tavaly is nettó befizetők voltak, azaz hozzájárulásuk meghaladta azt az összeget, amelyet "kivettek" az uniós költségvetésből.

Az EU központi kiadásai a beszámoló szerint összesen 116,5 milliárd euróra nőttek tavaly, és ennek 40 százalékát közvetlenül munkahelymegtartásra és - bővítésre, versenyképességre és a gazdasági növekedés támogatására fordították.

Algirdas Semeta költségvetési biztos a jelentést ismertetve arra mutatott rá, hogy továbbra is nagy mértékben múlik a tagországokon, milyen hatékonysággal tudják felhasználni az uniós pénzeket. A tavalyi költségvetés annak ellenére stabil, kiszámítható támogatást tudott biztosítani az uniós országoknak, hogy a pénzügyi válság miatt súlyos gazdasági ingadozások keletkeztek a térségben. Az uniós költségvetés a tagországok összjövedelmének 1 százaléka alatt, 0,94 százalékon maradt. A büdzsén belül valamelyest, 37 százalékra csökkentek az agrárkiadások.

A mérleg szerint Magyarország összesen több mint 2 milliárd euróval részesedett az uniós kifizetésekből, míg hozzájárulásai 947 millió eurót tettek ki.

Az új litván biztos beszámolt arról is, hogy tavaly az előző évhez képest némileg emelkedett (267 millió euróra) annak az összegnek a nagysága, amelyet elvesztettek a tagországok, mert a beruházásaikhoz nyert támogatást két éven belül nem tudták felhasználni.

Semeta kiemelte, hogy most, a válságos időszakban a költségvetési biztos legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy biztosítsa: az uniós pénzek minél rövidebb idő alatt eljutnak céljukhoz. Leszögezte, hogy a tavalyi költségvetés innovációra, versenyképességre és képzésre összpontosító szerkezete segített abban, hogy idén az unió elmozduljon a gazdasági talpra állás irányában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Financial Times sötét forgatókönyve Európa hanyatlásáról

A pénzügyi válság egyik – nem feltétlenül bekövetkező, de valószínű – hosszú távú következménye lesz Európa gyorsuló gazdasági hanyatlása, áll a Financial Times hétfőn közölt elemzésében, amely szerint a kelet-európai EU-tagállamok a könnyítést célzó szakértői javaslatok ellenére sem számíthatnak az euróövezeti csatlakozási feltételek rugalmasabbá tételére.

MTI Karrier

Csökkent a foglalkoztatottak száma az EU-ban

Az euróövezetben 1,8 százalékkal, a 27 tagú unióban pedig 1,9 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette hétfőn az Eurostat.

MTI Gazdaság

Senki sem elégedett az uniós büdzsétervezettel

Az Európai Unió költségvetésének tervezetével jelenleg senki sem elégedett - állapította meg a javaslat keddi strasbourgi vitájában az Európai Parlament jelentéstevője, Surján László (KDNP).

MTI Gazdaság

Almunia: javultak a növekedési kilátások az EU-ban

Az év második felére jobb növekedési kilátásokat eredményezett az Európai Unióban, hogy a második negyedév óta jelentősen javult a gazdasági helyzet, ugyanakkor összességében még mindig a GDP tavasszal valószínűsített 4 százalékos csökkenése várható az idei évre – jósolta hétfőn kiadott előrejelzésében az Európai Bizottság.

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret

Orbán tovább nyit Kelet felé

Orbán tovább nyit Kelet felé