szerző:
hvg.hu

Idén a GDP-re vonatkozóan változatlanul 6,5 százalékos csökkenést jósol az Ecostat, amely inflációs prognózisát a korábbi 4,9 százalékról 4,4 százalékra csökkentette. Az intézet azt várja, hogy 2010-ben 4,1 százalékra mérséklődik a pénzromlás éves üteme.

A hazai gazdaság kilábalási esélyeit elsősorban az határozza meg, hogy mikor veszi kezdetét a világgazdasági konjunktúra, a magyar gazdaság partnerországaiban a külső kereslet növekedése mikor indul el – állapítja meg az Ecostat legfrissebb elemzése. Számos jel ugyan arra utal, hogy több nagy európai gazdaság túljutott a válság mélypontján, a stagnáláshoz közeli állapot azonban nem nyújt elégséges impulzust a magyar gazdaság érezhető javulásához. Ez is azt jelzi, hogy a kilábalás biztosan tovább tart Magyarországon, mint a kontinens nyugati felén. Egyrészt azért, mert legalább fél év kell ahhoz, hogy a partnerországainkban tapasztalt fellendülés a magyar adatokon is látható legyen. Másrészt a 2009. második felében életbe lépett állami kiadáscsökkentő intézkedések keresletcsökkentő hatása tovább mérsékli a gazdasági növekedést.

A hazai termelés csökkenése várhatóan 2009 negyedik negyedévében megáll, érezhető termelésélénküléssel legfeljebb 2010 második felében számolhatunk az Ecostat szerint. A munkanélküliség a jövő évben is emelkedik, a belső kereslet csak lassan bővül. A tényleges fellendülés 2011-ben lesz érezhető a lakosság körében.

A nemzetközi gazdasági kilátások a második negyedévben valamelyest javultak, a tendenciák tisztulnak, a nemzetközi szervezetek előrejelzései mérsékelten optimisták. A kilábalás vélhetően korábban kezdődhet, mint arra számítani lehetett. A folyamat nem feltétlenül lesz zökkenőmentes, kisebb időközi visszaesések nem zárhatók ki, a globális kereslet helyreállítását ugyanis számos tényező hátráltatja. Legsúlyosabb a munkanélküliség, ami egyre nyomasztóbb probléma világszerte, az elbocsátások idén és jövőre is folytatódnak a fejlett és a feltörekvő országokban egyaránt. Emellett kockázati tényezőt jelent az inflációs várakozások erősödése, az államkötvény hozamok emelkedése, valamint a felgyülemlett spekulációs tőke kiszámíthatatlan mozgása.

A világgazdaság fokozatos talpra állásával a piaci szereplők optimizmusa erősödik. A WTO előrejelzése szerint idén mintegy 10 százalékra csökken a nemzetközi kereskedelmi forgalom zsugorodása, míg az IMF idénre 12,2 százalékos csökkenést, jövőre pedig enyhe, 1 százalékos bővülést vár. Legfontosabb külkereskedelmi partnerországaink GDP-je – a magyar exportban képviselt arányukkal súlyozva – 2009-ben 4,9 százalékkal csökken. 2010-ben a hazai exporttermelés és kivitel várhatóan alacsony szinten marad. A külföldi közvetlen beruházások (FDI) zsugorodása egyelőre folytatódik, érezhető fellendülés 2011-től várható.

2009 első félévében a hazai külkereskedelmi termékforgalom mindkét relációban rendkívüli mértékben csökkent: az export 20, az import 25 százalékkal esett az előző év azonos időszakához képest. Az öt százalékpontos különbség következtében a külkereskedelmi egyenleg februártól kiemelkedő aktívumokat eredményezett. Az év egészében a szolgáltatásokat is magában foglaló export 11,1 és import 15,5 százalékos visszaesését prognosztizálja az Ecostat, jövőre pedig az exportkereslet szerény bővülése következtében a behozatal élénkebb növekedését várják: a kivitel és a behozatal is 1,6 százalékkal nőhet.

Euróbevezetés már2013-tól? (Oldaltörés) 
Magyarországon a bruttó hazai termék (GDP) minden eddiginél nagyobb mértékben csökkent 2009 második negyedévében. Az előző év azonos időszakához képest 7,5 százalékos visszaesés következett be, míg a szezonálisan és naptári hatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 7,3 százalékos volt a GDP volumen csökkenése. Ez az elmúlt több mint nyolc év mélypontját is jelenti. Az Ecostat számításai alapján 2009-re 6,5 százalékos gazdasági visszaesés várható, a harmadik negyedévre várt abszolút mélypontot követően kezdődhet el a recesszióból történő lassú kilábalás: Az elemzők a harmadik negyedévben 7,2, a negyedikben 4,5 százalékos GDP csökkenéssel számolnak.

A háztartások fogyasztási kiadásainak visszaesése 2009 második negyedévében mérséklődött, 6,6 százalékos csökkenés következett be az előző év azonos időszakához képest, az év egészében pedig várhatóan 6,2 százalékkal mérséklődik.

Az első negyedéves fizetési mérleg adatok alapján az ország külső finanszírozási igénye érezhetően csökkent, amelynek fő okai a kedvező külkereskedelmi mérleg és a külföldi tulajdonú vállalatok várható profitcsökkenése. Az Ecostat elemzői szerint 2009-re 2,9 milliárd eurós folyó fizetési mérleg hiány várható, 2010-ben a mérleg valamelyest romlani fog és mintegy 3 milliárd eurós folyómérleg-hiány lehet.

Az államháztartás pénzforgalmi adatok alapján számított hiánya 2009 első nyolc hónapjában – önkormányzatok nélkül – 914 milliárd forint volt. Az idei költségvetés az Ecostat megítélése szerint megvalósíthatónak tűnik, a tervezett 3,9 százalékos ESA hiány elérése biztosítható. A 2010-es költségvetési tervezet szerint nominálisan megközelítően akkora összegből gazdálkodhat az állam, mint idén. Jövőre az ESA hiány GDP arányosan 3,9 százalék lesz. Az államadósság jövőre kismértékben emelkedik, GDP-arányosan 79,8 százalékra, utána azonban a legfrissebb prognózisok szerint csökkenni fog.

Az Ecostat várakozásai szerint 2009 egészében 4,4 százalék lesz a fogyasztói árindex, amely az év második felében növekvő dinamikát mutat. A jövő év elejéig további áremelkedést valószínűsítenek, főként a hatósági árak és szolgáltatások áremelkedése miatt, amely az első negyedévben 6,1 százalék körül tetőzik. Ezt követően az árszínt folyamatosan mérséklődik, az év második félévében várhatóan 3 százalék alá csökken. Az árfolyam várhatóan a mostanihoz közel, 270 forint/euró szintnél stabilizálódik.

Az inflációs nyomás csökken, így a Magyar Nemzeti Banknak tere nyílik további kamatcsökkentésre. Az Ecostat ez év végén 7,0 százalékos irányadó kamattal számol, ami a jövő év végéig további 100 bázisponttal csökkenhet. A világban azonban pont ezzel ellentételes folyamat, a jegybanki kamatok emelése várható.

Az Ecostat elemzői úgy vélik, kedvező forgatókönyv esetén, ha a szigorú költségvetési politika folytatódik, 2013-tól lehetőség nyílhat az euró bevezetésére is.

© Ecostat

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Le Figaro: az IMF elégedett Magyarországgal

Miután a csődöt Magyarország 2008-ban épphogy elkerülte, jelenleg jó úton van a pénzügyi rendszer rendbetételéhez. Ezt az elégedettséget fejezte ki a Le Figaro című francia napilap szerint a Nemzetközi Valutalap (IMF) legutóbbi, harmadik felülvizsgálata során elért szakértői szintű megállapodás.

MTI Gazdaság

Januárra 6,8 százalékos inflációt vár az Ecostat

A következő hónapokban az inflációs ráta lassú emelkedése várható, 2010 januárjában a fogyasztói árak várhatóan 6,8 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál az Ecostat előrejelzése szerint.

MTI Gazdaság

Nincs túl a nehezén az építőipar, egyre több a felszámolás

Az építőipar még nem jutott túl a válság nehezén, annak ellenére sem, hogy sok mutató már a gazdasági fellendülésre utal: szárnyal a tőzsde, erősödik a forint, és augusztusban kevesebb építőipari céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás is, mint egy évvel korábban – áll az Opten céginformációs szolgáltató szerdai közleményében.

MTI Gazdaság

Parragh: fel kellene függeszteni a tervezett minimálbér-emelést

Parragh László szerint a gazdasági válságra való tekintettel fel kellene függeszteni a tervezett minimálbér-emelést. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke erről Nyíregyházán beszélt újságíróknak egy gazdasági fórum előtt szerdán. Úgy vélte, a vállalkozásoknak jobb lenne, ha a válság okozta nehéz helyzetben egyelőre maradna a jelenlegi 71 500 forintos minimálbér.

Gazdaság

A 2010-es büdzsé tervezete

Csökkenő termelés, apadó állami bevételek, zsugorodó közkiadások – így jellemezhető a jövő évi költségvetés tervezete. A legtöbb területen az állami finanszírozás a tavalyi mértéket sem éri el.

hvg.hu Gazdaság

Erősödő üzleti korrupció lassítja a válság leküzdését

Dollármilliárdokban mérhető üzleti korrupció lassítja világszerte a válságból való kilábalást, állapítja meg a Transparency International idei Globális Korrupciós Jelentése. A riport korrupció-ellenes módszerek vállalati bevezetését sürgeti az üzleti korrupció megfékezése érdekében.

hvg.hu Gazdaság

GKI: az európai középmezőny élére kerülhet jövőre a magyar gazdaság

Az idei 6,5 százalékos visszaesés után jövőre nem csökken tovább a GDP. A magyar gazdaság 2010-ben egyensúlyi szempontból az európai középmezőny élére kerülhet és a válság utáni időszakra viszonylag kedvező versenyképességi és növekedési pozícióba hozhatja magát - állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb elemzése.

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Orbán Viktor sehol nincs a világ leggazdagabb politikusaihoz képest

Orbán Viktor sehol nincs a világ leggazdagabb politikusaihoz képest

Változékony idő várható

Változékony idő várható