szerző:
MTI

Hat szövetkezeti hitelintézet, illetve bank csatlakozott újonnan a banki ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásról szóló Magatartási Kódexhez, így szerdán este már 21 pénzügyi intézmény szerepelt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett listán.

Az új csatlakozók az Eger és Környéke Takarékszövetkezet, a Kinizsi Bank, a Pannon Takarékszövetkezet, a Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet, a Szentesi Hitelszövetkezet és a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet.

A kódexet szeptember 16-án, az első körben 13 hitelintézet - a Budapest Bank, a CIB Bank, a Citibank, az Erste Bank, az FHB Jelzálogbank, a K&H Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, az MKB Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, a Unicredit Bank és a Volksbank - írta alá, amelyeknek együttesen több mint 90 százalékos részesedésük van a lakossági hitelek piacán.

Az OTP Bankcsoporthoz tartozó Merkantil Bank és leánycége, a Merkantil Car lízingcég saját nevében is vállalta, hogy betartja a kódexben foglaltakat. (A kódex előírásai nemcsak a csatlakozókra, hanem az általuk irányított, lakossági hitelezéssel foglalkozó hazai leányvállalataikra is kötelezőek, és ügynökeiknél, megbízottaiknál is meg kell követelniük a kódexben foglaltak betartását.)

Még nem írta alá, de jelezte csatlakozási szándékát az Allianz Bank és AEGON Hitel Zrt., a Magyar Cetelem Bank esetében a kódex aláírásához a tulajdonos, a BNP Paribas jóváhagyása szükséges. A Banco Popolare Hungary arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jelenleg folyik a kódex olasz nyelvre való fordítása, mivel a tulajdonos és az elnök-vezérigazgató is olasz. "Jelenleg kollégáink vizsgálják a kódexben található feltételeket. Ebben a fázisban bankunk vezetése semmi okot nem lát arra, hogy elutasítsa a kódex aláírását" - közölte a Banco Popolare az MTI-vel.

Távolmaradását eddig csak az AXA jelezte, szerinte elegendő volna, ha mindenki betartaná a hatályos törvényeket. Az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe egyébként szerdán egy olyan forint alapú, piaci kamatozású jelzáloghitelt bevezetését jelentette be, amelynek átláthatóságához nem fér kétség. A Hazai Hitel kamatlába éves kamatperiódusokban változik, a bank a kamatot az első 12 hónapos kamatperiódusban nem akciós jelleggel rögzíti, a további kamatperiódusokban pedig a 12 havi BUBOR-hoz, mint referenciakamathoz köti. (A piaci kamatozású lakossági hitelek - a most ismertetettől eltérően - nem változó, hanem "változtatható" kamatozásúak.)

A Magatartási Kódex december 1-jén lép hatályba, a dokumentumhoz a csatlakozás önkéntes, de a felügyelet nyilvánosságra hozza majd a távolmaradók névsorát. A kódex azáltal, hogy meghatározza a felelős hitelezés normáit a szerződéskötés előtt, a hitel futamideje alatt, az ügyfél fizetési nehézségei, továbbá végrehajtás esetén, valamint tartalmazza az egyoldalú szerződésmódosítás szabályait, az eddiginél kiszámíthatóbb viszonyokat teremt a lakossági ügyfelek számára.

A dokumentum a felelős hitelezés általános normái közé sorolja egyebek mellett, hogy a finanszírozók a hitelbírálat során figyelembe vegyék az ügyfél teherbíró képességét, és jövedelemvizsgálat nélkül, csupán eszközfedezet alapján korlátozottan nyújtsanak hitelt; átlátható termékeket, kondíciókat és szerződési feltételeket alakítsanak ki; az ügyfeleknek teljes körű, korrekt tájékoztatást nyújtsanak, s kiemelt figyelmet fordítsanak azon kockázatok bemutatására, amelyek a hitel törlesztőrészletének növekedését eredményezhetik.

A kódex aláírói azt is vállalták, hogy a kódex hatályba lépéséig, de legkésőbb 2009. december 1-jéig tartják magukat a miniszterelnökkel július közepén tartott megbeszélésen vállalt moratóriumhoz, vagyis addig nem kezdeményeznek az ügyfelek számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítást, továbbá addig nem kezdeményeznek árverezéseket sem a bedőlt hitelek esetében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Koszorús a bankok magatartási kódexéről

A banki magatartási kódex aláírásának apropóján tartott sajtótájékoztatót a Fehér Házban Koszorús László, a párt országgyűlési képviselője. Sajnos a szándékolt villáminterjú - nem a felek hibájából - elmaradt.

MTI Gazdaság

További bankok csatlakoznának a magatartási kódexhez

A banki ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásról szóló Magatartási Kódex aláírói között hétfőn délután 15 cég szerepelt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján, de továbbiak is tervezik a csatlakozást.

MTI Gazdaság

Ma aláírhatják a banki magatartási kódexet

Akár ma aláírhatják a pénzügyi szervezetek magatartási kódexét, miután azzal kapcsolatban szakértői szinten már megegyezés született a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), valamint a Magyar Bankszövetség között; már csak a kormány jóváhagyása szükséges - írja szerdai számában a Népszava.

Ez most akkor nyúl vagy holló? Egy videó miatt vitáznak most a netezők

Ez most akkor nyúl vagy holló? Egy videó miatt vitáznak most a netezők

Holttestet találtak egy balatonfűzfői ház udvarán

Holttestet találtak egy balatonfűzfői ház udvarán

Egyetlen meccs választja már csak el Babost a US Opentől

Egyetlen meccs választja már csak el Babost a US Opentől

Nem találtak sugárfertőzést az arhangelszki orvosoknál, legalább is ez a hivatalos verzió

Nem találtak sugárfertőzést az arhangelszki orvosoknál, legalább is ez a hivatalos verzió

Csaknem 320 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák az első nap

Csaknem 320 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák az első nap

Kigyulladt egy lakás Budapesten, három kisgyerek volt benne, felnőtt nélkül

Kigyulladt egy lakás Budapesten, három kisgyerek volt benne, felnőtt nélkül