szerző:
MTI

Mintegy 11 milliárd forintot fordít fejlesztésekre a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. a következő három évben azért, hogy kedvező pozícióhoz jusson a régióban – közölte Markó Andrea, a HungaroControl vezérigazgatója.

Az Európai Unióban alakuló egységes európai légtérben (Single European Sky) az egyes régiókban funkcionális légtérblokkokat (FAB) hoznak létre a légiforgalmi irányítás összehangolására. A kilenc közül az egyik lesz a Magyarország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország részvételével alakuló, közép-európai FAB-CE, aminek 2012-ig kell megalakulnia. A formája még nem alakult ki, de lehetséges olyan konzorcium, amelyben az egyes államok légiforgalmi irányító cégei megtartják önállóságukat, de lehet akár közös európai vállalat is.

A hét ország átrepülő forgalmát tekintve Magyarország 24 százalékot birtokol – közölte Hangyál Gyula vezérigazgató-helyettes. Hasonló arányt csak a cseh és az osztrák átrepülő forgalom képvisel – tette hozzá. Markó Andrea vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a funkcionális blokk új versenyt teremt a régióban, ezért is szükségesek a fejlesztések.

Markó Andrea tájékoztatása szerint a beruházásokat részben európai uniós forrásból, részben saját erőből, kis részben pedig hitelből finanszírozzák. Fülöp János nemzetközi kapcsolatokért felelő vezérigazgató-helyettes a sajtótájékoztatón közölte: az Európai Parlament jóváhagyására vár hatmillió euró támogatás, aminek jóváhagyására decemberben számít a társaság. Az uniós pénz 50 százalékának lehívásához 2010 végéig a beruházás 60 százalékát kell teljesíteni, a másik 50 százalék pedig 2011 végén hívható le.

Az ANS III. projektnek elnevezett beruházási programban új légiforgalmi irányító központot építenek, kicserélik az irányításhoz használt Matias rendszer számítógépes eszközeit, és új szimulátort helyeznek üzembe a repülőtéri irányítás oktatására. Ez utóbbi a régió légiforgalmi irányítóinak képzését is szolgálja majd. Ezzel a beruházási programmal a HungaroControlnak 2018-ig elegendő kapacitása lesz a légiforgalmi irányításra.

A HungaroControl az elmúlt évben cserélte ki az átrepülő forgalom ellenőrzéséhez szükséges radarokat, ami a következő 15 évre megfeel a szükséges követelményeknek. Ugyancsak napra készre frissítették a Matias rendszer szoftverét és az irányításhoz fontos kommunikációs fejlesztéseket végeztek el.

Markó Andrea szólt az állami tulajdonú társaság üzleti modelljéről és finanszírozásáról is, megjegyezve, hogy a HungaroControl éves átlagban 9 milliárd forintot fizet be a központi költségvetésbe egyebek között adó, hatósági és vagyonkezelő díj formájában. A bevételek döntő hányadát a légitársaságoktól beszedett útvonaldíjak adják.

Zarnóczi Tibor pénzügyi vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy rövid távra és kockázatmentesen fektetik be a szabad devizaeszközöket. Ez lényegében banki betétet jelent, de bővítették a banki kört azért, hogy rugalmasan a lehető legjobb feltételeket érjék el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HavariaPress Itthon

Vezetők repültek a légiirányítóktól

Fejek hullottak a magyar légiforgalmi irányításért felelős HungaroControl Zrt.-nél, mert a társaságnál súlyos belső gazdálkodási szabálytalanságokat tártak fel, az ügyben büntetőfeljelentés is tetsznek az illetékesek - értesült a HavariaPress.

Vérző holttest feküdt a Keleti pályaudvarnál, de nem történt bűncselekmény

Vérző holttest feküdt a Keleti pályaudvarnál, de nem történt bűncselekmény

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Greta Thunberg családját már a világ minden pontjáról megfenyegették

Greta Thunberg családját már a világ minden pontjáról megfenyegették

164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV

164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV

Farkas Flórián: A migránsok magukkal hozzák a rasszizmust

Farkas Flórián: A migránsok magukkal hozzák a rasszizmust

Jakus Ibolya: Itt a plakát, hol a plakát

Jakus Ibolya: Itt a plakát, hol a plakát