szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előfordul, hogy munkája során valaki olyan pozícióba jut, amelyben egyes döntései messze túlnyúlnak azon a felelősségi körön, amelyet alkalmazói rábíztak. A befektetési piacon, különösen a Wall Streeten ez rendszeresen megesik. Néhányuk kezében egyenesen világhatalom van. Róluk többnyire csak akkor derül ki, hogy mekkora befolyást összpontosítottak, amikor hibáik folytán már beütött a baj. Ehelyt szembenézhetünk néhányukkal.

Íme a New York Times számvetése arról, hogy egy évvel a Lehman Brothers összeomlása után hol vannak ma a válság kirobbanásának főszereplői.


Erin Callan

Anno:
a „Lehman arca” volt 2007 decembere és 2008 júniusa között, amikor a cég pénzügyi helyzetét illetően egyre több kétség jelentkezett. Ő lépett leggyakrabban a nyilvánosság elé, hogy megpróbálja eloszlatni ezeket a kétségeket. A management 2008-ban mozdította el vezető pénzügyi tisztviselői posztjáról.

Most: 2008 júliusában a Credit Suisse-hez igazolt át, ahol fedezeti alapok ügyfeleivel foglalkozik. 2009 februárjától azonban személyes okokra hivatkozva szabadságot vett ki. Egyelőre nem lehet tudni, hogy visszatér-e a munkakörébe és ha igen, akkor mikor. A Lehman vezetői ellen folyó perekben ő is szerepel.


© AP
Richard S. Fuld Jr.

Anno:
hosszú időn keresztül a Lehman Brothers elnök-vezérigazgatója volt, vezetése alatt a cégnek 2007-re jelentős kitettsége keletkezett kockázatos ingatlanbefektetésekben. Többek között ez volt az oka, hogy az amerikai kormány nem dobott mentőövet a Lehman Brothersnek, mint ahogy tette ezt más pénzintézetek – a Goldman Sachs vagy a Morgan Stanley – esetében. A Lehman 2008. szeptember 15-én jelentett csődöt.

Most: Barátainak egy része azt tanácsolta neki, hogy várja meg, míg a vihar elül, mások viszont arra buzdították, hogy menjen vissza a ringbe és harcoljon. Az utóbbi tanácsra hallgatott és tavasszal vállalati tanácsadó céget alapított Matrix Advisors néven. A cégnek három alkalmazottja van: két asszisztens a Lehmanból és egy kezdő kisegítő munkatárs.

Barátai és korábbi munkatársai szerint a Lehman bukása megtörte. Fuld és más Lehman felsővezetők ellen több per is folyik. Azzal vádolják őket, hogy a vállalat pénzügyi helyzetét illetően félrevezették a befektetőket. Fuld minden ilyen állítást tagad.

E. Stanley O’Neal

Anno:
2007-ben a Merryill Lynch vezére volt. Leváltották, miután a cég hatalmas portfoliót halmozott fel rossz jelzáloghitelekből.

Most: több vállalat igazgatótanácsának tagja, többek között az Alcoa and Memorial Sloan-Kettering rákközpontnak. Szóvivője szerint O’Neal és a felesége aktív támogatója a Bronx Preparatory előkészítő magániskolának. A barátai szerint sokat sportol: squashol és golfozik.© AP
John Thain


Anno: A Merill Lynch 2007 végén kinevezett igazgatója volt, a vállalatot 10 hónapig vezette, mielőtt a Bank of America megvásárolta volna a céget. Januárban hagyta el a Bank of America-t, miután pazarló irodai berendezése és az akvizíció lezárulta előtti időszakban az általa kifizetett bónuszok nagy vitákat váltottak ki.


Most:
Szóvivője szerint több magánvállalattal folytat tárgyalásokat menedzseri szerepkörrel bővített bizottsági pozíciókról. A NYT ugyanakkor megjegyzi, hogy Thain fiának nyáron tartott esküvőjére hivatalosak voltak barátai a Goldman Sachs-ból és a New York-i értéktőzsdéről (NYSE), de több Merrill Lynch-es barátja nem volt jelen.
© Wikipedia
Charles O. Prince

Anno:
2007-ben lemondott a Citigroup éléről, nem sokkal azután, hogy a bankja először jelentett 28 milliárd dolláros veszteséget a megelőző két évről. A Citigrouptól 12 millió dolláros bónusszal távozott.

Most: Árulja a Connecticut állami Greenwich-ben lévő házát és a legtöbb idejét a floridai Palm Beachen tölti, ahol sokat golfozik C. Michael Armstronggal, a Citigroup ellenőrző és kockázatkezelő bizottságának volt vezetőjével. Tavaly ősz óta az Albright Stonebridge washingtoni tanácsadó cégnél nemzetközi üzleti és befektetési tanácsokat készít. Prince több mint egy éve nem beszélt Sanford I. Weill-el, korábbi főnökével.

© AP
Robert E. Rubin

Anno: a Citigroup vezetésének befolyásos tanácsadójaként ő volt a kockázatosabb befektetések nagy pártolója. A Citigroup a rossz befektetései következtében az összeomlás szélére sodródott.

Most: Idén januárban bejelentette, hogy elhagyja a Citigroupot, azon a napon, amikor a kiszivárgott hírek szerint a pénzügyi szabályozók sikeresen kikényszerítették a bank „jó” és „rossz” bankra való felosztását. Rubin Obama megválasztása óta visszavonult, de azért még mindig közeli kapcsolatokat ápol több fehér házi és államkincstári tisztviselővel. Társelnöke a nemzetközi kapcsolatok tanácsának.

Cruz, Cox, Kashkari, Roubini, Mozilo, Cassano (Oldaltörés)Zoe Cruz

Anno:
A Morgan Stanley társelnöke volt. 2007 novemberében küldték el, amikor a vállalat bejelentette a dollármilliárdos jelzáloghiteleken elszenvedett veszteségeit.

Most: Több ajánlat megfontolása után úgy döntött, hogy New Yorkban marad a családja közelében – házas, férje a Credit Suisse egyik felsővezetője –, és a befektetési üzletágba tért vissza, amit a legjobban ismer.

Christopeher Cox

Anno: Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) elnökeként azt hangoztatta: az ő feladata az volt, hogy nyugodt maradjon a válság alatt. Egyesek azt vágták a fejéhez, hogy figyelmen kívül hagyta a brókercégeknél jelentkező halmozódó problémákat, míg mások igazságtalannak tartják Cox hibáztatását.

Most: Visszatért kaliforniai gyökereihez és egy bostoni székhelyű jogi cég, a Bingham McCutchen Costa Mensa-i irodájában dolgozik. A Kongresszusban töltött 17 évet. Új pozícióját szeptember 1-jétől tölti be és kormányzati kapcsolatok és szabályozások terén ad majd tanácsot ügyfeleknek. Emellett a washingtoni irodában is dolgozni fog a cég belbiztonsági csoportjában.

© AP
Neel T. Kashkar

Anno:
 A Pénzügyminisztérium pénzügyi stabilitásért felelős ideiglenesen kinevezett államtitkára volt, de a „700 milliárdos ember” elnevezéséről inkább volt  ismert. Nagy szerepet játszott ugyanis a szanálási terv kidolgozásában, és ő vezette a rossz papírok felvásárlására létrehozott hivatalt.


Most: Tavaly május óta a feleségével szabadságát tölti a californiai Lake Tahoe közelében. A pénzügyi szolgáltatási szektorban keres munkát most ősztől.


Nouriel Roubini

Anno: Roubini, a New York University (NYU) közgazdászprofesszoraként tavaly év elején még relatíve ismeretlen akadémikusként olyan előrejelzéseket adott, amelyeket csak kevesen hittek el. Nevezetesen: pénzügyi katasztrófa közeleg, amely néhány éven belül több nagy intézményt is magával ránthat.

Most:
Ő az az ember, „aki megmondta”. Prominens és megbízható hang lett a gazdasági szabályozásokat érintő nyilvános vitákban. Mostani nyilatkozata szerint még így is túl optimistának tartja magát. Mint mondta, a Wall Streetnek 7 hónapot adott, hogy eltűnjön ez a formája, ahogy most ismerjük. Jelenleg a gazdasági folyamatokat illetően úgy gondolja, hogy a recesszió még folytatódik, de már közel van a vége. A legfontosabb kérdésnek jelenleg a fellendülés formáját tartja – vagyis, hogy az V-alakú, azaz gyors vagy lassú lesz.


© AP
Angelo R. Mozilo

Anno: Szegény sorból, egy bronxi hentes fiaként kapaszkodott fel. Ő indította útjára a Countrywide Financial pénzintézetet, amely az USA legnagyobb jelzáloghitelezőjévé nőtte ki magát. A cég kétes kölcsönzési gyakorlata miatt hatalmas veszteségeket szenvedett el. 2008 elején 4 milliárd dollár értékű részvényért felvásárolta a Bank of America. A tranzakciót követően Mozilo elhagyta a céget.


Most:
Jelenleg az ideje nagy részét peres ügyekkel tölti. Azzal vádolják, hogy hasznot húzott a katasztrófából. Júniusban a SEC bennfentes kereskedelemmel és értékpapír-csalással vádolta meg és indított eljárást ellene.
Joseph J. Cassano

Anno: Mint az AIG pénzügyi divíziójának feje, kevésbé volt ismert a biztosítási világban. Tavaly került reflektorfénybe, amikor a csoportja olyan másodrendű jelzáloghiteleket kezdett el nyújtani, amelynek mögött nem volt fedezet. Cassano 2008 februárjában távozott posztjáról, szeptember közepére pedig a cég az ügyfelek készpénzkövetelései miatt a csőd szélére sodródott. Az amerikai kormány szeptember 16-án dobott mentőövet a vállalatnak.


Most: Háttérbe vonult és a részvényesek azon vádjaival szemben próbál védekezni, melyek szerint úgy gyarapította vagyonát, hogy közben az AIG-t veszélyeztette kockázatos ügyleteivel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Gazdaság

Lehman-befektetők a Citibank ellen

Október 6-áig támadhatják meg a Lehman-kötvényekkel befürdött befektetők – megtévesztésük címén – a papírokat nekik eladó Citibankkal kötött szerződést. Az ügyben eddig közismertté vált egyetlen per jövő februárban folytatódik.

Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák

Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák

Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban

Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban