szerző:
MTI

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2009. szeptember 25-től visszavonásig felfüggesztette a Wabard Biztosító Zrt. kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb), casco és hazai, illetve nemzetközi közúti árufuvarozók felelősségbiztosítási termékeinek terjesztését – közölte a PSZÁF. A határozat a biztosítónál lefolytatott vizsgálat, illetve a PSZÁF rendelkezésére bocsátott adatok alapján született meg.

A felfüggesztés nem érinti a meglévő szerződéses állományt: ezek esetében a Wabard-nak változatlanul teljesítenie kell biztosítási kötelezettségeit. A biztosító 2009. szeptember 24. után tett ajánlatot azonban már nem fogadhat el, s újabb flottajárműveket sem biztosíthat. A felügyelet a biztosító vezérigazgatójára 500 ezer forint személyi bírságot rótt ki.

A PSZÁF kötelezte a biztosítót a működési kockázatok csökkentését szolgáló információs és ellenőrzési rendszer megerősítésére 2009. december 31-ig. A határozat szerint szükség van a teljes szabályozási rendszer módosítására, a szabályzatok közötti összhang megteremtésére és a felelősségi körök tisztázására. A szabályzatok elkészültét követő 3 hónap folyamatos működés után azokat és az azoknak megfelelő munkafolyamatokat egy független, biztosítási minősítéssel rendelkező könyvvizsgáló céggel kell ellenőriztetni, s az audit eredményeit meg kell küldeni a Felügyeletnek.

A Wabard-nak folyamatos működést biztosító nyilvántartási, adatfeldolgozási és szolgáltatási rendszert kell kiépítenie, kiemelten a kgfb-szerződésekhez kötődő tájékoztatási kötelezettségeinek teljesítéséhez. A biztosítónak valamennyi termékére a jogszabályoknak megfelelő, a kgfb-konstrukciókra pedig a biztosításmatematikai elvekkel is összhangban álló díjkalkulációt kell készítenie.

A felügyelet kötelezéseket írt elő a Wabard számára a kgfb-szerződések díjhalasztásra vonatkozó rendelkezések, a díjfizetési kötelezettségek szerződésben való rögzítésére, illetve a szerződéses feltételek és az ügyfél-tájékoztatók közötti összhang hiányossága miatti problémák megszüntetésére is, 2009. december 31-i határidővel. Szükség van arra is, hogy a biztosító belső ellenőrzési rendszerét a továbbiakban a jogszabályoknak megfelelően, a felügyelőbizottság szakmai irányításával végezze, illetve valamennyi – így az eszközök értékelésére és a flottaállomány adatainak dokumentáltságára vonatkozó bizonylatolási - eljárásában feleljen meg a számviteli jogszabályoknak – fejeződik be a PSZÁF közleménye.

Az idén februárban a PSZÁF a szavatoló tőke emelésére, valamint pénzügyi terv kidolgozására kötelezte a Wabardot, a gazdálkodására vonatkozó 2008. negyedik negyedévi adatok alapján. A biztosító március 31-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 500 millió forinttal, 1 milliárd 466 millióra megemelték a tulajdonosok a szavatoló tőkéjét.

Békesi László igazgatósági elnök akkor elmondta: a 2008 őszén indult biztosító 50 ezer kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) szerződés megkötésével számolt indulásként, ehelyett 90 ezer lett a biztosított járművek száma, amely 4-5 százalékos piaci részesedést eredményezett.

A mostani határozat azt jelenti, hogy az idei november-decemberi kgfb kampányban nem vehet részt a Wabard. A múlt évi alapítását annak köszönheti, hogy a MÁV Általános Biztosító Egyesület csődbe ment, és a Waberer’s Holding Zrt. úgy vélte, kifizetődőbb saját kézbe venni gépjármű állományának a biztosítását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét