szerző:
MTI

Nemcsak a válság alakulása jelent kockázatot a következő évek várható gazdasági növekedésére, hanem a hazai társadalmi-gazdasági és alkalmazkodási tényezők is, közöttük a nagy ellátórendszerek helyzete - véli az Állami Számvevőszék a 2010-es büdzséről készített jelentésében.

A számvevőszék honlapján közölt dokumentumban az ÁSZ megjegyzi, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslat makropályája számos kockázatot hordoz. A számvevők kifogásolják egyebek között, hogy az előterjesztő egyes törvényi előírásokat ismét nem a költségvetési törvényjavaslat benyújtásakor, hanem később, a fejezeti indokoló kötetek részeként teljesíti. Kritikával illetik azt is, hogy a törvényjavaslat nem mutat be olyan, a döntéshozatal szempontjából fontos összegzéseket, mint a többéves kihatású döntések, kötelezettségek számszerűsítése és azok évekre, fejezetekre bontott hatásának kimutatása.

Kifogásolják továbbá, hogy az általános indoklás nem tér ki egyebek között a foglalkoztatás és a bérdinamika várható alakulására. Az ÁSZ úgy látja, hogy elérhető a jövőre várt 0,6 százalékos beruházásnövekedés. A következő évben a beruházások 6,7 százalékkal bővülhetnek, így a gazdasági növekedés egyik húzóerejévé válva.

A kormány export-import alakulásra vonatkozó előrejelzésében kockázatot jelent a világgazdasági válság alakulása - figyelmeztetnek. Megjegyzik, hogy az elvonási csatornák számának csökkentése a szabályozási környezet egyszerűsítését célozza. A 2010-re javasolt adótörvény módosítások miatt az adóterhek - az élőmunka kivételével - nem mérséklődtek az ÁSZ szerint. Megjegyzik azt is, hogy a jövő évi adóbevételek megalapozottságát, részletes adatok és számítások híján nem tudták teljes körűen megítélni.

A központi költségvetés közvetlen kiadásainak jelentős részét megalapozottnak és szükségesnek találták. A költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok ellenőrzésénél azonban azt állapították meg, hogy a feladatok és a rendelkezésre álló források között feszültségek vannak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

ÁSZ: az önkormányzatok nem vették kötelezőnek a zöldterület-fejlesztést

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt javasolja a kormányzati szerveknek, hogy készítsenek elő önálló, a zöldterület-gazdálkodást magába foglaló, az önkormányzat kötelező feladatait is tartalmazó kerettörvényt és végrehajtási rendeletet. Az ÁSZ csütörtökön tette közzé a települési önkormányzatok tulajdonában lévő zöldterületek fejlesztésének és fenntartásának ellenőrzéséről írt összefoglalót.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Komoly kockázatokat lát az ÁSZ elnöke a költségvetésben

Nem láttunk olyan hatástanulmányokat, amelyek alátámasztanák a költségvetéssel kapcsolatos várakozásokat – mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a Népszabadságnak adott interjújában, amelyet a lap pénteki száma közöl. Beszélt arról is, jó döntésnek tartja a vezetői fizetések nyilvánosságra hozatalát.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

László Csaba: Egyetlen húzással 70 milliárdot tett zsebre az állam

Bár a vagyonadó mindössze 25 milliárd forint extra adóbevételt jelentene, jogszerűségét máris többen megkérdőjelezték. Senki nem beszél viszont arról a 70 milliárdról, amelyet a vállalkozók zsebéből húztak ki, hogy a pénz az államkasszát gyarapítsa. László Csabával, a KPMG adópartnerével a 70 milliárdos trükkről és a 2010-es adócsomag várható hatásairól beszélgettünk.

hvg.hu Gazdaság

Csaba László az utálatos kamatról és a jövő önfelemésztő politikájáról

Ami az IMF-et érdekli, rendben van, viszont ami minket kellene, hogy érdekeljen, az nincs - mondta a hvg.hu-nak Csaba László akadémikus a magyar gazdaság helyzetét jellemezve. A Közép-európai Egyetem (CEU) közgazdász professzorát a kamatcsökkentés lehetőségéről, a költségvetési szigor értelméről, az euró mielőbbi bevezetésének esélyeiről, illetve a várható világgazdasági tendenciákról kérdeztük.

hvg.hu Gazdaság

Csaba László: nem gazdaságunk visszaesése, hanem szerkezete a gond

Magyarország gazdasági visszaesése nem olyan tragikus, mint ahogy azt sokan képzelik. A csökkenés mértéke egyáltalán nem rendkívüli más országokhoz képest, inkább a magyar gazdaság elavult szerkezete okoz gondot. Könnyű és gyors megoldás sajnos nincs – mutatott rá Csaba László akadémikus, a Közép-Európai Egyetem (CEU) közgazdász professzora az SAP Siófokon megrendezett konferenciáján.

MTI Gazdaság

Egymást erősítő reformokat sürget Csaba László

Magyarországon egymást erősítő reformokra van szükség: rövidtávon a decentralizáció és az államháztartás kiegyensúlyozása lenne fontos lépés, középtávon pedig az euró bevezetése köré kell csoportosítani az intézkedéseket - mondta Csaba László közgazdász, egyetemi tanár az Eurobarometer magyar jelentését ismertető rendezvényen.

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Orbán tovább nyit Kelet felé

Orbán tovább nyit Kelet felé

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal