szerző:
MTI/hvg.hu

Folytatni kell a szigorú költségvetési politikát és fenn kell tartani a fiskális fegyelmet ahhoz, hogy a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára állhasson 2011-re – emelte ki Oszkó Péter pénzügyminiszter és más felszólalók "A gazdasági válság és az Európai Unió" című konferencián, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia rendezett Budapesten.

A régió legstabilabb országa lesz Magyarország 2011-re, a magyar uniós elnökség évére; az államháztartási hiány akkorra - a szakértők szerint is - 3 százalék alá esik – mondta Oszkó Péter. Ehhez azonban folytatni kell a szigorú költségvetési politikát és fenn kell tartani a fiskális fegyelmet – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Bár 2011-ben Magyarország ellen még tart majd az unió túlzott deficit eljárása, de akkor már az ország ráállhat az államadósság csökkenő pályájára. Magyarországon 2011-ben már az államadósság GDP arányos mértéke várhatóan csökkeni fog, de ehhez folytatni kell a fiskális fegyelmet. Az ország 2011-ben bizonyítási ponthoz érkezik - ekkor derül ki, hogy tényleg jól kezelte-e a válságot.

Oszkó Péter és Kovács László
© MTI

A magyar GDP - a kormány várakozásai szerint - már bővülni fog 2011-ben, ehhez további intézkedések kellenek - emelte ki Oszkó Péter. A pénzügyminiszter ugyanakkor azt is megjegyezte: az, hogy az ország vissza tudott térni a finanszírozásban a nemzetközi pénzpiacokra, azért is fontos, mert ez hozzájárul az állampapírhozamok csökkenéséhez, és ez hosszabb távon a vállalkozói hitelek kamatainak mérséklődését eredményezi majd.

A pénzügyminiszter egy kérdésre elmondta: a kormány ősszel a pártfinanszírozásról jogszabálytervezetet nyújt majd be a parlamentnek.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az elmúlt időszak nagy tanulságának nevezte, hogy az euró megmutatta igazi értékét. A válság kevésbé sújtotta ugyanis azokat az országokat, amelyekben már bevezették az európai közös pénzt. A másik tanulság ugyanakkor, hogy le kell számolni az illúziókkal, így a gyors konvergencia megvalósulásával, és az euró közeli bevezetésének lehetőségével.

A jegybank elnöke azonban kiemelte: Magyarországnak fokozott erőfeszítéseket kell tenni az euró mielőbbi bevezetésére. Ehhez azonban fenn kell tartani a fiskális fegyelmet, el kell érni azt, hogy a GDP-hez viszonyított államadósság csökkenő pályára álljon.

Simor András kiemelte: a magyar bankrendszerben nincs likviditáshiány, de a bankok most a betétgyűjtésre, és nem a hitelezésre helyezik a hangsúlyt, hogy javuljon a betét-hitel arányuk.

Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviselője, Iryna Ivaschenko hangsúlyozta: a 2009-es költségvetés teljesítése jó irányba halad, a magyar kormány elkötelezett az idei 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitcél elérése érdekében. Rámutatott: a 2010-es büdzsé tervezete, a kormány által jóváhagyott mostani formájában, hiteles stratégiát vázol fel az államháztartási folyamatok vonatkozásában, és a 3,8 százalékos GDP-arányos jövő évi hiánycél elérésével kapcsolatban.

Ha a 2010-es költségvetést elfogadják, véglegesítik, akkor Magyarország további jelentős lépéseket tesz a strukturális változtatások  területén - emelte ki Iryna Ivaschenko. A fiskális fegyelem fenntartását azonban alapvető fontosságúnak nevezte a jövőben is.

Az EU és a védőernyő (Oldaltörés)Emellett több más felszólaló az Európai Unió válságban betöltött védőszerepét hangsúlyoztá, és a szerkezeti reformokat sürgette.Kovács László uniós adóügyi biztos hangsúlyozta, hogy az unió nyújtott védőernyőt tagállamainak a válság hatásainak kivédésére. Az uniós adópolitika válságra adott válaszai közül kiemelte a kedvezményes adókulcs jobb kihasználását a munkahelyek megvédése érdekében.

Az EU-ban különösen a válság kitörése óta nagyobb hangsúlyt kapott az adóelkerülés üldözése is, a tét ugyanis nagy, 200-250 milliárd euró, az unió éves költségvetésének kétszerese. Az EU első körben az áfacsalások ellen lépett fel, ezt követte a megtakarítások utáni adóelkerülés elleni küzdelem - tette hozzá.

A konferenciáról
A konferencia egy 2 éven át tartó tanácskozássorozat hatodik része volt; a 2011-es magyar uniós elnökséghez kapcsolódó szakpolitikai rendezvénysorozatot az MTA Politikai Tudományok Intézete szervezi. A konferenciasorozat a magyar EU elnökség időszakára felméri és elemzi a magyar álláspontot a különböző uniós szakpolitikai kérdéskörökben.

A válságra adott válaszok közé sorolta az európai gazdaság helyreállításának tervét, a nemzetközi pénzügyi rendszer szabályozásának szigorítását. Az unió Kovács László szerint gyorsan reagált azon országok intézkedéseire is, amelyek más országok kárára igyekeztek kijutni a válságból, példaként az írek által bejelentett korlátlan betétbiztosítást említette.

Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter, EP képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság nemcsak veszély, hanem esély is, túl értékes ahhoz, hogy elvesztegessük. Úgy vélte, Európa nem tett meg mindent azért, hogy a válságot felhasználja azon szerkezeti reformok megvalósítására, amelyek a versenyképességet javíthatnák. E reformok nélkül Európa potenciális növekedési rátája nagyon alacsony, 1-1,5 százalék lesz a következő időszakban.

Bokros Lajos szerint Magyarország a 2011-es uniós elnökségben akkor tud valamiféle "büszke reformer" szerepet vállalni, ha saját reformjait elindítja, és sürgeti, hogy Európa egésze a versenyképességet és a gazdaság potenciális növekedését megsokszorozó reformok irányába mozduljon el.

Az unió Demján Sándor, a VOSZ elnöke szerint nem más, mint egyes meghatározó államok önző érdekképviselete. A nagyvállalkozó úgy vélte: "ha Magyarország életben akar maradni, ugyanolyan önzően kell viselkednie, mint a franciáknak és a németeknek".

Demján Sándor az unión belül egyenlőtlenségekre rámutatta megemlítette: a görögök és a spanyolok tízszer annyi felzárkózási pénzt kaptak, mint a később csatlakozók. Nem keresztényi szeretetből emelt bennünket magához az unió, hanem azért, hogy a hiányzó munkaerőt ebből a térségből pótolja - mondta. Hozzátette ugyanakkor: nem unióellenes, csak úgy véli, az unióra "ráfér a reform".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Javulnak Kelet-Európa gazdasági kilátásai

bankok és pénzintézetek nemzetközi együttműködésével sikerült elkerülni egy átfogó bankválságot a kelet- és közép-európai térségben - állapították meg a Európai Bizottság pénteki brüsszeli közleménye szerint azon a találkozón, amelyen a térség és nyugati országok pénzügyi szakértői, valamint nemzetközi intézmények képviselői vettek részt.

MTI Gazdaság

A jövő évi büdzsé kockázataira figyelmeztet az ÁSZ

Nemcsak a válság alakulása jelent kockázatot a következő évek várható gazdasági növekedésére, hanem a hazai társadalmi-gazdasági és alkalmazkodási tényezők is, közöttük a nagy ellátórendszerek helyzete - véli az Állami Számvevőszék a 2010-es büdzséről készített jelentésében.

Gazdaság

Ha Keynes most nálunk megjelenne…

Sajátos „négyigenes” előadást tartott Zalakaroson a Magyar Közgazdasági Társaság 47. vándorgyűlésén Erdős Tibor akadémikus, aki láthatóan mindent előre megfontolva óvakodott attól, hogy közvetlen aktuálpolitikai megjegyzésekre ragadtassa magát. Nem is tette. No de áttételesen…

Gazdaság

Pontokba szedve: Járai kontra Bajnai

Nem volt igazi összecsapás – sem tematikusan, sem időben-térben. Előbb Orbán Viktor első pénzügyminisztere, a jegybank későbbi elnöke, Járai Zsigmond beszélt a Közgazdász-vándorgyűlés mintegy félezer hallgatója előtt, majd egy órával később a Washingtonból Bécs érintésével Zalakaroson landoló kormányfő. Kettejük között szünet, s lazításképpen Futó Péter és Parragh László előadása a válságkezelés árnyoldalairól – munkaadói nézőpontból. A szokásos, kulturált elégedetlenség.

MTI Gazdaság

Kopits szerint törékeny a növekedés

A válságból való kilábalás egyik fő problémájának tartotta a költségvetések fenntarthatóságának kérdését Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke a 47. közgazdász vándorgyűlésen pénteken Zalakaroson.

MTI Gazdaság

A Költségvetési Tanács optimistább a kormánynál

Kedvezőbben ítéli meg a gazdaság rövidtávú kilátásait a Költségvetési Tanács a kormánynál, a középtávon várható folyamatokat illetően azonban kevésbé derűlátó, és főleg az államháztartás hiánynövekedésének kockázataira hívja fel a figyelmet – derül ki a testület (MKKT) 2010-es költségvetési törvényjavaslatról készített, pénteken közzétett jelentéséből.

MTI Gazdaság

Járai: csökkenteni kell az újraelosztást

Magyarország akkor lesz képes korábbi versenyképességét visszaszerezni, ha a GDP-arányos újraelosztást a jelenlegi 50 százalékról 40 százalékra szorítja le – jelentette ki Járai Zsigmond, a jegybank volt elnöke, a CIG Közép-európai Biztosító Zrt. felügyelőbizottsági elnöke a 47. közgazdász vándorgyűlésen.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

László Csaba: Egyetlen húzással 70 milliárdot tett zsebre az állam

Bár a vagyonadó mindössze 25 milliárd forint extra adóbevételt jelentene, jogszerűségét máris többen megkérdőjelezték. Senki nem beszél viszont arról a 70 milliárdról, amelyet a vállalkozók zsebéből húztak ki, hogy a pénz az államkasszát gyarapítsa. László Csabával, a KPMG adópartnerével a 70 milliárdos trükkről és a 2010-es adócsomag várható hatásairól beszélgettünk.

MTI Gazdaság

Economist: javuló magyar kilátások

A válság évei után a magyarok már hozzászoktak a nadrágszíj-meghúzáshoz. Erre szükség is volt, hiszen az ország alapvető problémái a termelékenység-növekedéstől elszakadó béremelkedésből, valamint a túl nagyvonalú szociális kiadásokból erednek.

MTI Gazdaság

A G20 veszi át a prímet a gazdasági együttműködés koordinálásában

A világ legnagyobb fejlett, illetve fejlődő gazdaságait tömörítő G20-csoport látja majd el a globális gazdasági együttműködés folyamatos koordinálásának feladatát – közölte egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes Pittsburgh-ben, ahol csütörtök este óta tart a G20 csúcsértekezlete.

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra

A szomszédban már nem munkaszüneti nap a nagypéntek - tiltakoznak az egyházak

A szomszédban már nem munkaszüneti nap a nagypéntek - tiltakoznak az egyházak