szerző:
MTI

A társadalommal el kell fogadtatni a közgazdasági realitásokat, nem lehet leegyszerűsíteni bizonyos kérdéseket – összegzett Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék és egyben a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke szombaton Zalakaroson, a közgazdászok háromnapos vándorgyűlésének zárásaként.

A története során eddig legnagyobb, három napos zalakarosi rendezvényen elhangzottakra utalva rámutatott: a politikának tudomásul kell vennie, hogy a magyar társadalom mit fogad be. „A társadalom az 50 százalék körüli újraelosztási rátához van szocializálva”, ha lejjebb akarunk menni, világossá kell tenni, hogy „milyen következményekkel jár rövid távon, és milyen előnyöket hoz hosszabb távon”.

Komplex rendszerekben érdemes gondolkozni, képesnek kell lenni nem leegyszerűsítő módon kezelni bizonyos ügyeket – fogalmazott az elnök. Ha ezt próbáljuk meg, akkor szembetaláljuk magunkat azzal, hogy a társadalomnak egy meghatározó része is így reagál, ennek „irtózatos, nemcsak versenyképességet, hanem fennmaradást érintő következményeivel együtt”.

Kovács Árpád szólt arról is, hogy az eddigi hazai költségvetés-készítési metódust már nem lehetett tartani. Ugyanakkor bízik abban, hogy a jövő évi tervezet készítésekor „azok a politikusok, szakemberek, akik ezeknek a számoknak a beírását vállalták, azok jó érzékkel, jól találták el”.

Szerinte a realitás elfogadásához tartozik, hogy tudomásul kell venni: a korrupció, a feketegazdaság a jelenlegi körülmények között nem csökken belátható szintre. A korrupciós hatásokban ugyanis „elképesztő szerepe van az előző évek befektetési cikk-cakkjainak”, a költségvetés politikája egy országban korrupciógeneráló tényező – jelentette ki Kovács Árpád.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Futó: ki kell terjeszteni a banki kódexet

A vállalatfinanszírozásra is ki kellene terjeszteni banki etikai kódexet - javasolta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke pénteken Zalakaroson, a közgazdászok vándorgyűlésén.

MTI Gazdaság

Járai: csökkenteni kell az újraelosztást

Magyarország akkor lesz képes korábbi versenyképességét visszaszerezni, ha a GDP-arányos újraelosztást a jelenlegi 50 százalékról 40 százalékra szorítja le – jelentette ki Járai Zsigmond, a jegybank volt elnöke, a CIG Közép-európai Biztosító Zrt. felügyelőbizottsági elnöke a 47. közgazdász vándorgyűlésen.

MTI Gazdaság

Kopits szerint törékeny a növekedés

A válságból való kilábalás egyik fő problémájának tartotta a költségvetések fenntarthatóságának kérdését Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke a 47. közgazdász vándorgyűlésen pénteken Zalakaroson.

MTI Gazdaság

Simor: egy évtized kell, hogy az adósságszintünk versenyképes legyen

Az elmúlt hónapokban a Magyarországgal kapcsolatos kockázati megítélés tartotta vissza a monetáris tanácsot attól, hogy kamatot csökkentsen, az inflációs kilátások erre lehetőséget adtak volna – jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 47. Közgazdász vándorgyűlésen szombaton Zalakaroson.

Gazdaság

Ha Keynes most nálunk megjelenne…

Sajátos „négyigenes” előadást tartott Zalakaroson a Magyar Közgazdasági Társaság 47. vándorgyűlésén Erdős Tibor akadémikus, aki láthatóan mindent előre megfontolva óvakodott attól, hogy közvetlen aktuálpolitikai megjegyzésekre ragadtassa magát. Nem is tette. No de áttételesen…

Gazdaság

Pontokba szedve: Járai kontra Bajnai

Nem volt igazi összecsapás – sem tematikusan, sem időben-térben. Előbb Orbán Viktor első pénzügyminisztere, a jegybank későbbi elnöke, Járai Zsigmond beszélt a Közgazdász-vándorgyűlés mintegy félezer hallgatója előtt, majd egy órával később a Washingtonból Bécs érintésével Zalakaroson landoló kormányfő. Kettejük között szünet, s lazításképpen Futó Péter és Parragh László előadása a válságkezelés árnyoldalairól – munkaadói nézőpontból. A szokásos, kulturált elégedetlenség.

MTI Gazdaság

Katona Tamás: Magyarországon nem volt egyensúlyvesztés

A világgazdasági válságban Magyarország kivétel abból a szempontból, hogy itt nem volt egyensúlyvesztés, a kormány megtette azokat a lépéseket, amelyekkel sikerült ezt megakadályozni - fogalmazta meg Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára szombaton Zalakaroson, a közgazdászok éves vándorgyűlésén.

MTI Gazdaság

Varga Mihály: egykulcsos adóra van szükség

A költségvetési kiadások kontrollja és 45 százalékos GDP újraelosztási arány mellett bevezethető az egykulcsos adó, amelynek már alacsonyabbnak kell lennie a Fidesz-kormány által tervezett 21-22 százaléknál – jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter, a 47. közgazdász vándorgyűlésen szombaton Zalakaroson.

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

Ömlik az állami pénz a divatiparba, amióta ott megjelent Orbán Ráhel és egy szűk baráti kör

Ömlik az állami pénz a divatiparba, amióta ott megjelent Orbán Ráhel és egy szűk baráti kör