szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2009 II. negyedévével záruló elmúlt egy évben 1208 milliárd forint volt, a GDP 4,7 százalékát érte el, a bruttó államadósság az időszak végén a GDP 77,1 százalékát tette ki, míg a második negyedévben a forint erősödésének köszönhetően a devizahitelesek tartozása 923 milliárd forinttal csökkent - közölte a pénzügyi számlák aktuális adatait az MNB.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az utolsó négy negyedév adatait figyelembe véve a GDP 2,9 százaléka volt. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási igénye az utóbbi egy évben a GDP 1,0 százalékát érte el. Összességében a nemzetgazdaság finanszírozási igénye - a külföld finanszírozási képessége - a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP 2,8 százaléka volt a vizsgált időszakban.

A második negyedévben az államháztartás finanszírozási igénye a negyedéves GDP 3,4 százaléka, 215 milliárd forint volt.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága - a túlzott hiány eljárás (EDP) keretében az Európai Bizottságnak jelentett mutató – 2009 II. negyedévének végén a GDP 77,1 százalékát tette ki, 19 971 milliárd forintra rúgott.

2009 II. negyedévében a központi kormányzat finanszírozási igényét (34 milliárd forint) alapvetően a központi banknál tartott betéteinek felhasználásával, illetve rövid lejáratú hitelek felvételével fedezte, miközben jelentősen nőttek a hitelintézeteknek nyújtott hitelei, és csökkentek a hosszú lejáratú értékpapír-tartozásai.
A helyi önkormányzatok finanszírozási igényüket (130 milliárd forint) elsősorban a hitelintézeti betéteik és értékpapír-követeléseik csökkentésével és hiteltartozásaik növelésével fedezték.

A társadalombiztosítási alapok finanszírozási igényét (50 milliárd forint) alapvetően központi kormányzattól kapott hiteltartozásaik növekedése fedezte.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a 2009 II. negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 746 milliárd, a második negyedévben pedig 69 milliárd forint volt, a negyedéves GDP 1,1 százaléka.

A pénzügyi eszközök esetében a lekötött betétek és a nyugdíjpénztári követelések növelése volt jelentős, miközben a készpénz, a befektetési jegyek és a tőzsdei részvények számottevően csökkentek tranzakcióból eredően. A kötelezettségek nem változtak jelentősen, a hitelek állományának tranzakcióból eredő csökkenése megállt. A forint erősödése következtében a háztartások devizahitel-tartozásainak állománya 923 milliárd forinttal, devizabetéteik és külföldi valuta készletük állománya 201 milliárd forinttal csökkent 2009 II. negyedévében a pénzügyi számlák adatai szerint.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási igénye a pénzügyi számlák adatai szerint a 2009 II. negyedévével záruló egy évben a GDP 1,0 százaléka volt (257 milliárd forint). A II. negyedéves finanszírozási képesség a negyedéves GDP 4,9 százalékát érte el (315 milliárd forint), vagyis a nem pénzügyi vállalatok a II. negyedévben ennyivel több pénzügyi eszközt szereztek be, mint amennyi kötelezettséget vállaltak.

A II. negyedévben a nem pénzügyi vállalatok pénzügyi eszközeik közül elsősorban a belföldi betéteiket, tulajdonosi és egyéb követeléseiket növelték. A kötelezettségek esetében a hosszú lejáratú hitelek és az egyéb tartozások növekedése, valamint tulajdonosi tartozások csökkenése volt a meghatározó.

A külföld nettó finanszírozási képessége (a nemzetgazdaság finanszírozási igénye) 2009 II. negyedévével záruló elmúlt egy évben a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP 2,8 százalékát tette ki (718 milliárd forint).
A II. negyedévben a külföld finanszírozási igénye a negyedéves GDP 5,8 százaléka volt (373 milliárd forint), vagyis a II. negyedévben a nemzetgazdaság nem szorult külföldi finanszírozásra a pénzügyi számlák adatai szerint, hanem a belföldiek finanszírozták a külföldet.

A külföldiek a pénzügyi eszközeik közül elsősorban a központi banknak nyújtott hiteleiket növelték, de jelentős volt az egyéb követelések növelése is, míg számottevően csökkentek a lekötött betétek és hosszú lejáratú értékpapír-követeléseik. A tartozások közül tranzakcióból eredően elsősorban a hosszú lejáratú értékpapírok növekedtek, míg a lekötött betétek csökkentek.

2009 II. negyedévében a pénzügyi eszközök és kötelezettségek állományváltozását alkotó tranzakciók és átértékelődések becslésének megbízhatóságát a jelentős árfolyammozgások csökkentették.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

IMF: le kell faragni az államadósságot

Magyarország államadóssága a GDP 80 százaléka körüli szinten van, ami kiugróan magas a közép-kelet-európai országokkal összehasonlítva – mondta Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviseletének vezetője, hozzátéve, hogy kulcsfontosságú a fiskális fegyelem fenntartása, és amennyiben a megkezdett és tervezett fiskális reformokat végrehajtják az országban, a GDP-arányos adósság már 2011-ben csökkenésnek indulhat.

MTI Gazdaság

MNB: a GDP 76,9 százaléka a bruttó államadósság

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye a 2009 második negyedévével záruló egy évben a GDP 4,7 százalékát (1224 milliárd forintot) tett ki, míg az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 76,9 százaléka (19 967 milliárd forint) volt 2009 második negyedévének végén - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

MTI Gazdaság

Megfontolt lépésekkel enyhít az MNB a londoniak szerint

Megfontoltnak nevezték londoni felzárkózó piaci elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn bejelentett fél százalékpontos - a többségi citybeli előrejelzésnek megfelelő - kamatcsökkentését, amellyel az MNB alapkamata 7,50 százalékra süllyedt. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint nagyobbat is vághatott volna a jegybank.

MTI Gazdaság

MNB: csökkent az új devizahitel-felvételek száma

Augusztusban a háztartások új euró lakáscélú hiteleinek szerződéses értéke és a forint alapúak szezonálisan igazított új szerződéses értéke csökkent, míg a svájci frank alapúaknál az előző havi, nagyon alacsony szinten maradt - közölte a jegybank.

MTI Gazdaság

Fitch: tíz százalékponttal növekszik az államadósság-rátánk

A recesszió következtében átlagosan tíz százalékponttal növekszik a közép-európai hármak – Magyarország, Csehország és Lengyelország – GDP-arányos államadósság-rátája 2010 végéig a tavaly év végi szintekről – áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott elemzésében, amely ugyanakkor reálisnak nevezi a magyar államháztartási deficitcsökkentési célt, és elsősorban a két másik ország költségvetési folyamatait minősíti kockázatosnak.

A világjárvány miatt csak jövőre jöhet Európába az elektromos Mustang szabadidő-autó

A világjárvány miatt csak jövőre jöhet Európába az elektromos Mustang szabadidő-autó

Hatvanezer önkéntes ellenőrizheti Olaszországban a távolságtartást

Hatvanezer önkéntes ellenőrizheti Olaszországban a távolságtartást

Újra lehet hivatásos jogosítványt szerezni

Újra lehet hivatásos jogosítványt szerezni