szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Simor András jegybankelnök és Bencze József országos rendőr-főkapitány aláírta azt a megállapodást, amely szorosabbra fűzi az MNB és az ORFK együttműködését a bankjegyhamisítás és a hamisítványok forgalomba hozatala elleni munkában. Közben szinte tökéletes hamis húszezresek jelentek meg a forgalomban, összesen 135 darabot azonosítottak az elmúlt két hétben az MNB szakértői.

A Magyar Nemzeti Bank és az Országos Rendőr-főkapitányság bankjegyhamisítás elleni közös fellépését támogató első megállapodást 2005-ben kötötték. Azóta a hamisítási és forgalomba hozatali technikák is változtak, fejlődtek, így időszerű volt kiegészíteni aktualizálni az együttműködés írott kereteit.

Hazánkban az egymillió valódi bankjegyre jutó hamis bankjegyek száma nemzetközi összehasonlításban nem tekinthető magasnak, ugyanakkor a bankjegyhamisítások száma az egész világon, így Magyarországon is folyamatosan növekszik.

Az MNB 2009 harmadik negyedévében 3211 darab hamis forintbankjegyet azonosított. A hamisítások mértéke az elmúlt közel két évben alacsony szintű volt, az elmúlt időszakban azonban újból elérte a 2006-2007 közötti kedvezőtlen arányokat. De a megnövekedett (ám még mindig igen csekély) hamisítási arány továbbra sem veszélyezteti a készpénzforgalom biztonságát.

Hamis húszezresek

Húszezres bankó mintája az MNB brossúrájából. Érdemes figyelni a részletekre
© MNB
A jegybank és az ORFK felhívja figyelmet, hogy az elmúlt két hétben olyan hamis húszezer forintosok kerültek forgalomba, amelyek az eddigieknél megtévesztőbbek lehetnek. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy készpénzes ügyletei során mindenki alaposan nézze meg a kapott bankjegyet, és ismerje a valódi bankjegyek jellemzőit. Sohasem egy, hanem több biztonsági elem meglétét kell ellenőrizni a bankjegyeken. További bizonytalanság esetén, javasolt a gyanús bankjegyet egy, minden bizonnyal valódi bankjeggyel összehasonlítani. Az újabb típusú húszezres hamisítványok vízjelképe eltér a valódi bankjegyeken megszokottól: a valódi vízjel árnyalatos jellegű, nem kontúros, nem határozott vonalakból áll. Emellett a valódi húszezres bankjegyek előoldalán a bal felső sarokban található ún. rejtett képben – a bankjegyet megfelelő szögben mozgatva – az „MNB” felirat található. Pénztárosok számára a kellően fejlett, úgynevezett UV-C fényt is használó UV-lámpák megfelelő biztonságot nyújtanak; és nagyító használatával a mikroírás is ellenőrizhető. A Magyar Nemzeti Bank a bankjegyek biztonsági elemeiről tájékoztató füzetet bocsátott ki, melynek tartalma az MNB weboldalán is „Bankjegy és érme” címszó alatt megtalálható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh Szilárd megtekintette, hogyan hőmérőzik a hadapródokat Debrecenben

Németh Szilárd megtekintette, hogyan hőmérőzik a hadapródokat Debrecenben

A Ferrari F1-es főnöke most még saját Alfájával is pórul járt – videó

A Ferrari F1-es főnöke most még saját Alfájával is pórul járt – videó

Még a költözés előtt padlóra kerülhet a Magyar Természettudományi Múzeum

Még a költözés előtt padlóra kerülhet a Magyar Természettudományi Múzeum