szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Műszaki problémák miatt leállt a szállítás a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezetéken - jelentette szerdán a Ria Novosti orosz hírügynökség.

Az üzemeltető Transznyefty tájékoztatása szerint az Ukrajna nyugati részén tomboló hóviharok miatt keletkezett áramellátási problémák következtében állt le a szállítás.

A Mol Nyrt. az MTI-vel közölte: az ukránok éjjel tájékoztatták a társaságot arról, hogy kedd este fél hét körül a havazás és a vihar okozta áramkimaradás miatt leállt Barátság II  kőolajvezeték szállítása Magyarország, Szlovákia és Csehország irányába. Az ukránok közölték azt is, hogy ha a műszaki probléma elhárul, akkor tájékoztatják a Molt arról is, mikor indul újra a szállítás.

A Mol közölte, a szállítási kimaradás nincs hatással a finomításra, a társaság készletei több napra elegendők.

A RIA Novosztyi jelentése szerint a Transneft ukrán partnere arról biztosította a céget, hogy 24 órán belül helyreállítja a szállítás folyamatosságát. Amennyiben ez mégsem sikerül, az orosz társaság hozzálát "alternatív megoldások" kidolgozásához.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerdai beszámolója szerint az ukrán partner, az Uktransnafta közölte, hogy a kőolaj áramlását biztosító szivattyúállomások és a megfelelő állapotban vannak, és az áramszolgáltatás helyreállítása után azonnal a rendes üzemben folytatódhat az olajszállítás a Barátság vezetéken. Az Uktransnafta szerint szerda estére lehet elhárítani az áramellátási gondokat. 

Szerdára virradóra nemcsak a Csehország, Szlovákia és Magyarország felé tartó Barátság, hanem a lengyel határ felé kígyózó Odessza-Brodi kőolajvezeték is leállt, ez utóbbi a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) térségében megszakadt áramellátás következtében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata