szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai kormány azt akarja, hogy a megerősödött helyzetű nagybankok fizessék vissza az államnak azt a sok tucat milliárd dollárnyi segélyt, amelyet a tavaly őszi hitelválság óta életben maradásuk érdekében kaptak - értesült a The New York Times.

A pénzügyminisztérium vezetői úgy látják: a kisegített pénzintézetek közül több már elég erős ahhoz, hogy a tőkepiacról, magánbefektetők pénzéből tőkeemelést hajtson végre.

Júniusban tíz nagybank 70 milliárd dollárt fizetett vissza a szövetségi kormánynak, amely azonban meg van győződve arról, hogy további vezető bankok is képesek a segélyek visszatérítésére. A vonakodó bankok azonban még évekig megtartanák a segélyösszegeket ahelyett, hogy felhígítsák részvényeseik körét - olvasható az újság csütörtöki számában.

A visszafizetésekkel kapcsolatos állami szigorról vita folyik a kormányban, szakértők ugyanis figyelmeztetnek, hogy egyes bankok továbbra is súlyos veszteségeket szenvednek el üzleti célú ingatlanbefektetések kapcsán, a lakáspiaci jelzáloghitelek, valamint a hitelkártyacsődök miatt.

A pénzügyminisztérium eddig nem kényszerítette a bankokat a nagy segélyek visszafizetésére, nem akarja megcsapolni tartalékaikat, tisztában van azzal, hogy néhány pénzintézet még mindig nem tud talpra állni. De azt is tudja, hogy sok nagybank már megerősítette piaci pozícióját és képes kiváltani a kormányzati támogatást a tőkepiacról. A JP Morgan Chase 3,6 milliárd dolláros előző negyedévi profitról számolt be szerdán.

A pénzügyi tárca megerősítette: több mint elegendő összeg - mintegy 200 milliárd dollár - áll még rendelkezésére a tavalyi 700 milliárd dolláros bankmentő csomagból, amelynek egy része már a visszafizetésekből származik, így felkészült az esetleges váratlan helyzetek kezelésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt

Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Hiába a szigorú korlátozások, Szlovéniában nem lassul a járvány terjedése

Hiába a szigorú korlátozások, Szlovéniában nem lassul a járvány terjedése