szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bankszektor megregulázásával kapcsolatban érkező felvetések részben jogosak, az erősebb felügyelet vagy szabályozási rendszer szükségességét nem lehet vitatni – mondta Erdei Tamás. A Magyar Bankszövetség elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában kifejtette: két-három éves távlatban lehet arra számítani, hogy a hazai hitelintézetek szempontjából konszolidálódik a helyzet.

A bankszektor megregulázásával kapcsolatban érkező felvetések részben jogosak, az erősebb felügyelet vagy szabályozási rendszer szükségességét nem lehet vitatni – mondta Erdei Tamás a Világgazdaságnak adott interjújában. A Magyar Bankszövetség régi-új elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy a magyar pénzügyi rendszer ugyan a legnehezebb időszakban is jól vizsgázott, de emellett a válság miatt felmerülő új problémákra megoldást is kell találni. Ehhez pedig implementálni kell a fogyasztóvédelmi, illetve a versenyt erősíteni hivatott uniós direktívákat.

Erdei véleménye szerint az utóbbi időben a politika, a gazdasági válság és a fogyasztóvédelmi kérdések által felvetett kritikák miatt alakult ki negatív hangulat a bankrendszerrel szemben, amelyet feltétlenül kezelni kell. A Bankszövetség elnöke kiemelt feladatának tekinti, hogy az így felmerülő kérdéseket hangsúlyozottan szakmai mederbe tereljék. Erdei Tamás szerint a bankszektor és az ügyfelek szempontjából is fontos bizalom fenntartása, amely érdekében komoly előrelépésnek tartja a magatartási kódex létrejöttét.

A bankszektor jövőjét illetően Erdei Tamás kifejtette: az elmúlt években elért jövedelmezőségi mutatókat jó időre el kell felejteni. A közelebbi kilátásokat leginkább a makrogazdasági teljesítmény határozza meg: amíg a gazdasági növekedés – a Magyarország szempontjából releváns nyugat-európai államok talpra állásával – nem indul be újra, nem lát arra esélyt arra, hogy a szektor jövedelmezősége emelkedésnek induljon – jegyezte meg a szakember. Ennek tükrében két-három éves távlatban lehet arra számítani, hogy a hazai hitelintézetek szempontjából konszolidálódik a helyzet – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elsőként került magyar szereplő a Power 100-ba

Elsőként került magyar szereplő a Power 100-ba

Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

Újabb brit bázist nyitott a Wizz Air

Újabb brit bázist nyitott a Wizz Air