szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentősen, 2009 első kilenc hónapjában 36 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos magyar cégeljárások száma a Coface Hungary szerint, ám a csúcsot még nem érte el, azt 2009 végére, esetleg 2010 elejére várja a társaság.

A cég szerint a leginkább kockázatos iparágaknak változatlanul az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősülnek, de hasonlóan minősíti a Coface a turizmussal kapcsolatos vállalkozásokat, valamint az ingatlangazdálkodást is. Az elemzés alapján a felszámolási eljárások száma 34 százalékkal, a végelszámolásoké pedig 37 százalékkal nőtt. A Coface adatai szerint az év első kilenc hónapjában 58 csőd, 10.826 felszámolási és 9.735 végelszámolási eljárást indítottak.

Mivel már a tavaly, a válság kitörése előtt látható volt, hogy egyre több céget zárnak be a tulajdonosok, nem csoda, ha a végelszámolások növekedési üteme gyorsult.

A Coface véleménye szerint a szeptemberben hatályba lépett új csődtörvény még nem érezteti a hatását, hiszen a csődeljárások száma még mindig csekély a felszámolási és végelszámolási eljárásokhoz képest. Így a törvénynek csak jövőre lesz komolyabb hatása.

Azt viszont már most nyilvánvalónak nevezik, hogy az életbe lépett szabályozás jóval nagyobb felkészültséget, részvételt, és komolyabb anyagi ráfordítást fog igényelni a hitelezőktől.

A közlemény szerint a fizetésképtelenségi eljárások ágazati számát vizsgálva kiderül, a legtöbb esetben továbbra is az építőipari, valamint a kis-, illetve nagykereskedelmi cégek érintettek. Az összes fizetésképtelenségi eljárás 24 százalékát kereskedelmi vállalkozások tették ki, ezen belül a legnagyobb számban az élelmiszeripari termékek kereskedelmével foglalkozók voltak érintettek. További 20 százalékot építőipari cégek ellen kezdeményezték az év első kilenc hónapjában.

Bár a legtöbb eljárást még mindig az építőiparban regisztrálják, az elmúlt időszakban jelentős tisztulás ment végbe az iparágban.

A kockázatot reálisan tükröző fizetésképtelenségi hányadot vizsgálva az látszik, hogy évek óta nem történt érdemi változás a rangsorban. Az élen továbbra is a szolgáltatást folytató cégek állnak, őket követik az építőipari, valamint textilipari tevékenységet folytató vállalatok, de az országos átlag felett reprezentálják magukat a fuvarozók, a kiskereskedelemi, a fa és bútoripari, a papír és csomagolóipari, a nyomdai és a kiadói tevékenységet végzők, illetve a már említett az építőipari és élelmiszeripari, valamint a nagykereskedelmi és autóipari vállalkozások.

Elgondolkodtató és az általános válság képét idézi fel, hogy a vizsgált ágazatokból nincs olyan, amelyik csökkenteni tudta volna a fizetésképtelenségi arányszámát. Szembeötlő az is, hogy legkisebb mértékű növekedést az élelmiszer valamint a gépiparnál regisztrálta a Coface. S bár maga a válság kimutathatóan nem érintette ezeket az ágazatokat, ennek ellenére az élelmiszeripart kockázatos ágazatnak tekintik.

2009 első kilenc hónapjában a legtöbb eljárást a fővárosban, valamint Pest megyében folytatták: az összes hazai fizetésképtelenségi eljárás 50 százalékát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

A budapesti Amerikai Nagykövetség is elítéli Demeter Szilárd cikkét

A budapesti Amerikai Nagykövetség is elítéli Demeter Szilárd cikkét

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít