szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig 45 ezren kértek és 40 ezren kaptak támogatást a kríziskezelő alapból, amelyből másfél milliárd forintot fizettek ki a pénzügyi-gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került embereknek - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő a Kazincbarcikán tartott kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön, ahol a 40 ezredik kérelmezőnek adták át a segélyt.

A kormány a szolidaritási intézkedéscsomagot a gazdasági-pénzügyi válság társadalmi hatásainak enyhítésére hozta létre, ennek kiemelten fontos része a kríziskezelő program, de a csomaghoz tartozik a méltányossági nyugdíjkeret és a lakáshitelesek megsegítése, valamint a 65 éven felüliek utazási kedvezményének megőrzése - emlékeztetett Budai Bernadett.
 
A kríziskezelő program augusztus elsején indult, kifejezetten a válság miatt nehéz helyzetbe került emberek megsegítésére. Eddig 45 ezer kérelem érkezett be, 40 ezret elbíráltak, az alapból 1,5 milliárd forintot fizettek ki, átlagosan 38-40 ezer forintot kaptak a rászorulók.

A kormányszóvivő közölte, hogy kifejezetten méltányossági alapon 50-100 ezer forintot is ki lehet fizetni, eddig az alap 1 százalékát lehetett erre fordítani, szeptemberben a kormány ezt 10 százalékra emelte. Ennek köszönhetően 775-en kértek, illetve kaptak magasabb összeget. Az alap 5,5 milliárd forinttal számol, eddig 4,2 milliárd folyt be magánszemélyektől, cégektől, illetve az állami vállalatok vezetői is ide fizették be fizetésük 2 millió forintot meghaladó részét. Reményeink szerint az alap aktuális egyenlege éppen a kifizetések miatt napról-napra csökken majd - mondta a kormányszóvivő.

Támogatást továbbra is azok igényelhetnek, akik a pénzügyi-gazdasági válság miatt krízishelyzetbe kerültek, akik nem részesülnek nyugellátásban, és akik az idén településük önkormányzatától nem kaptak 15 ezer forintot meghaladó átmeneti segélyt, illetve családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a minimálbér nettó összegét. Rendkívüli méltánylást az kérhet és kaphat, akinek jövedelme a válság miatt 30 százalékkal, vagy annál nagyobb mértékben csökkent, lakáskölcsönének törlesztő részlete jelentősen nőtt, illetve aki három, vagy több gyermeket nevel.

Krízishelyzetnek az minősül, ha a kérelmező munkahelyét 2008. szeptember 30-a után vesztette el, vagy jövedelme a 2006. szeptemberihez képest legalább ötödével csökkent, valamint lakáshitelének törlesztő részlete az elmúlt év szeptemberéhez képest 20 százalékot meghaladóan nőtt.

Budai Bernadett megemlítette azt is, hogy bár a kríziskezelő program november 30-án zárul, de a kormány szándéka az, hogy valamilyen módon, valamilyen formában ezt a támogatási formát fenntartsa, de erről döntés még nem született.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!