szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A válság legsúlyosabb kockázatain már túljutottunk - nyilatkozta a CNBC "Squawk Box" című üzleti hírműsorának Bajnai Gordon magyar kormányfő szerdán, aki kérdésekre válaszolva ugyanakkor úgy vélte, hogy a globális, az európai vagy a magyar válságnak addig nincs vége, amíg a munkanélküliség nem kezd csökkenni. Mint mondta, Magyarországon legalább fél évbe telik még mire fordulat érhető el ezen a téren.

Ezzel együtt úgy vélekedett, hogy mivel a magyar hazai össztermék (GDP) 80 százaléka export útján realizálódik, ha a kulcspiacok - mint Németország, Franciaország, Olaszország - a vártnál előbb indulnak növekedésnek, akkor Magyarország is előbb lábalhat ki a válságból.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy a jövő évre előirányzott, a GDP százalékában mért 3,8 százalékos államháztartási hiánycéllal - az átlagos európai 7,3 százalékra tekintettel - Magyarország egyike lesz a leginkább megfontolt költségvetési politikát folytató országoknak Európában.

A bankrendszerről szólva Bajnai Gordon elmondta: számos korlátozást és változtatást vezettek be a bankszektorban és a bankfelügyeletben, de a leginkább egészséges politika e tekintetben a gazdasági alapok szilárdan tartása és ebből fakadóan a magyar fizetőeszköz stabilitásának megőrzése. Hangsúlyozta, hogy a forint az elmúlt hat hónapban 10 százalékot javult (az euróhoz képest), Magyarország erős gazdaságpolitikát folytat és visszanyerte a befektetők bizalmát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok

Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is