szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár korábbi hírek leginkább azt valószínűsítették, hogy Andor László a regionális ügyekért felelős biztosi posztot kaphatja, a Financial Times elemzésében úgy vélte, hogy a magyar jelölt akár az egyik legnagyobb presztízsű posztért is jó eséllyel indulhatna.

Hétfőre gyakorlatilag véget ért az európai bizottsági (EB) aspiránsok nevezése, csak három ország nem véglegesítette még jelöltjeit. José Manuel Barroso, az Erópai Bizottság elnöke a listát várhatóan a jövő héten véglegesíti, de az európai parlamenti meghallgatásra vélhetően januárnál előbb nem kerül sor.

Franciaország és Spanyolország várhatóan a gazdasági és pénzügyi, a versenypiaci valamint kereskedelmi biztosi megbízatásoknál magasabb presztízsű posztokat veszik célba, de az újonnan csatlakozottak is okozhatnak még meglepetéseket – írta a Financial Times. A lap szerint a németek leginkább az Európai Központi Bank elnöki tisztségért hajthatnak, ezért vélhetőleg kevésbé versengenek majd az EB-posztokért.

A Financial Times az európai bizottsági posztokra jelöltek személyét és esélyeiket elemezve úgy vélte, hogy Andor László akár a gazdasági és pénzügyi biztosi feladatkörre - amely a gazdasági válság kitörése óta az egyik legfontosabb portfoliónak számít - is eséllyel pályázhat. A lap mindenesetre megjegyzi: bárki is nyeri el ezt a tisztséget, nem lesz könnyű dolga az EU pénzügyeit a megfelelő mederbe visszaterelni. Márcsak azért sem, mivel a válság miatt a legtöbb tagállam semmibe veszi a hiányra vonatkozó szabályokat. A Bizottságnak viszont meg kell találnia a módját, hogy rákényszerítse a tagállamokat ennek betartására, amint a kedvező gazdasági folyamatok tartósnak bizonyulnak.

Az FT szerint a jelenlegi pénzügyi biztost, Joaquin Almuniát is szívesen marasztalnák tisztségében, de mivel a versenypolitikai ügyekért felelős holland Neelie Kroes minden bizonnyal nem maradhat a jelenlegi posztján, tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság elnökének is egy holland politikust, Herman Van Rompuy-t választottak, Almunia tűnik a legbiztosabb befutónak.

Az FT azonban megjegyzi: Andor mellett több jelölt is "erős gazdasági háttérrel" rendelkezik. A lap a magyar szakember legesélyesebb versenytársai között a holland Neelie Kroest és a finn Olli Rehnt (2004-2009 között az EU bővítéséért felelős biztos) említette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
280 lovas új csúcsmotort kapott a Skoda Superb

280 lovas új csúcsmotort kapott a Skoda Superb

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf