szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A múlt héten beadta a bírósági keresetet a Sukoró-ügyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) ZRt., a vagyonértékelés nyilvánosságra hozataláról szóló elsőfokú bírósági döntéssel kapcsolatban azonban még mérlegelik a lehetőségeket - mondta el Kamarás Miklós, a szervezet vezérigazgatója szerdán az MTI-nek.

Az MNV a múlt héten jelentette be: azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg a sukorói szerződés érvénytelenségét, és ezzel összefüggésben állítsa helyre a szerződés megkötése előtti eredeti állapot. Azzal kapcsolatban még nem döntött a vagyonkezelő, hogy fellebbez-e a Lehet Más a Politika (LMP) indította perben, amelyben első fokon a bíróság arra kötelezte az MNV-t, hogy hozza nyilvánosságra a sukorói telekügylet értékbecslését, valamint a telekcserével kapcsolatban a földhivatalokhoz benyújtott valamennyi dokumentumot.

Kamarás Miklós hangsúlyozta: megvárják a bírói határozat indoklását. Alaposan megfontolandónak nevezte a kialakult helyzetet: eddig ugyanis a döntéselőkészítő anyagok üzleti titoknak minősültek, és a vagyonértékelés is ebbe a kategóriába tartozik. Úgy vélte a verseny megszűrését jelentené, ha a közbeszerzésen pályázó vagyonértékelőkkel közölnék, hogy az általuk készített dokumentum ilyen célra is nyilvánossá válik. "Ilyen eddig nem fordult elő" - mondta. Példaként említette, hogy a sukorói üggyel kapcsolatban több igazságügyi szakértőt is megkerestek, hogy a korábbi ingatlanértékelési véleményt felülbírálja. Többen jelezték azonban, hogy "nincs az a pénz" amiért ezt a feladatot a jelenlegi helyzetben elvállalnák. Kamarás Miklós szerint hasonló a helyzet a vagyonértékelés alapdokumentumával is, senki nem számít arra, hogy azt később  egyfajta "médiaőrület" veszi majd körül.

Mindezek mellett a vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az MNV valamennyi döntése megfelelő nyilvánosságot kap. Az ellenőrző bizottságban valamennyi parlamenti párt képviselője jelen van, és az Állami Számvevőszék éppen csak lezárja az előző évi vizsgálatot, amikor már meg is kezdi az újabbat; így az MNV ellenőrzése szó szerint folyamatos.

A múlt héten leleplezett, Pest megyei földterületekre kiírt szabálytalan pályázattal kapcsolatban azt mondta: érvénytelenítették a pályázatot, újat írnak ki. Sajnálatosnak nevezte, ha az MNV olyan hibát követ el, amely megrendítheti a bizalmat iránta, de hangsúlyozta: hogy az ügyet részletesen kivizsgálták, a szükséges intézkedéseket pedig meghozták. Erkölcsi kár érte a vagyonkezelőt - ismerte el.

Megemlítette, hogy az esetnek van még egy olyan aspektusa, amelyet meg kell vizsgálni. "Van egy működő szervezet, közlönyben kihirdetett szabályokkal, amelyeket megsértenek valakik, és ezt a tényt valaki képes azonnal lekérdezni a szervezet informatikai rendszeréről, és egy órán belül kiadni" - mondta. Kamarás Miklós úgy gondolja, hogy ebben az ügyben is meg kell tenni a szükséges intézkedéseket. Megerősítette: a földekkel és a pályázókkal az MNV-nek nincs problémája, így semmi ok arra, hogy ezt a földterületet újabb hasznosításra ne írják ki. Az eljárás nem sérthet gazdálkodói érdekeket - szögezte le.

Az MNV egyik vezetőjét a múlt héten menesztették azért, mert egy 2500 hektáros földbérlés ügyében illetéktelen beosztottjai a határidő előtt bontották fel az ajánlatokat. Az ügyben két másik MNV-s is érintett, akiket áthelyezéssel és prémiumuk megvonásával büntettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szemét lehet a következő nagy állami konc(esszió) Mészáros Lőrincnek

A szemét lehet a következő nagy állami konc(esszió) Mészáros Lőrincnek

Hidvéghi Szájerről: Az vesse rá az első követ, aki bűntelen

Hidvéghi Szájerről: Az vesse rá az első követ, aki bűntelen

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól