szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Októberben tovább enyhült a válság a nemzetközi légiforgalomban: az utasok száma 0,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) hétfőn közölt jelentése szerint.

Az utasforgalom növekedése a szeptemberi 0,3 százalékról gyorsult 0,5 százalékra, így a szeptemberi 5 százalék után 6 százalékkal haladja meg az ágazat idén márciusban elért mélypontját. Továbbra is 5 százalékkal elmarad azonban a 2008 eleji rekordtól.

Ugyanakkor az áruforgalom 0,5 százalékkal csökkent tavaly októberhez képest, ez azonban már javulásnak számít, tekintve, hogy szeptemberben még 5,4 százalékos volt az éves szintű visszaesés. A világkereskedelem megbízható állapotmutatójának tartott légi áruforgalom így 14 százalékkal haladja meg a tavaly decemberi mélypontot, a 2008 elején elért csúcstól azonban 15 százalékkal elmarad.

A világ 230 légitársaságát képviselő IATA becslése szerint idén összesen 11 milliárd dollár veszteség éri az ágazatot, ami jövőre 4 milliárd dollárra csökken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!