szerző:
hvg.hu

Egyre több hír alapján lehet arra következtetni, hogy a világ túljutott a gazdasági válság mélypontján, Amerikából és a régióból azonban még számos pesszimista hír érkezett csütörtökön.

A pozitív hírek közé tartozik az Eurostat csütörtöki publikációja, amelyben az Európai Unió gazdaságának harmadik negyedéves GDP-növekedési adatait tették közzé. Eszerint 2008 első negyedéve után ismét növekedett az EU 27 tagállamának összesített GDP-je július és szeptember között 0,3 százalékkal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki nyilatkozata szerint a világ és Oroszország is túljutott a gazdasági válság mélypontján, de a turbulenciák még egy ideig eltartanak. Úgy vélte, Oroszországban a mezőgazdasági termelés az idén 0,5 százalékkal nőhet, a gazdaság teljesítménye az utóbbi hónapokban havi fél százalékkal növekszik, de a folyamat jövőre várhatóan felgyorsul, így a GDP idén várhatóan 8,5-8,7 százalékkal esik vissza.

Pozitív nyilatkozatott tett Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is azt követően, hogy a bank változatlan szinten, 1 százalékon hagyta az irányadó kamatot az elemzők várakozásának megfelelően. Az EKB elnöke kijelentette: az európai pénzpiacokon olyannyira javult a helyzet az utóbbi időben, hogy nincs már szükség annyi likviditásbővítő intézkedésre, mint korábban.

Az Egyesült Államokból azonban negatív hírek érkeztek, miután csökkent az amerikai szolgáltatási szektor teljesítménye, és a termelékenységi adatok is elmaradtak a várttól. A szakértők 8,5 százalékos növekedésről szóló végleges amerikai termelékenységi adatot vártak, azonban a végleges adat 8,1 százalékos növekedést mutatott, az előzetesen közölt 9,5 százalékkal szemben. Hasonlóan gyenge lett az amerikai szolgáltatási szektor teljesítménye is, amely a várt növekedés helyett július óta a legalacsonyabb szintre esett. Magyarországi pénzpiaci szakértők felvetik, hogy az amerikai szolgáltatási szektor teljesítményének csökkenéséről szóló hírek egy következő nagy visszaesést vetítenek előre. A piacok és a média hosszú idő óta egy "újabb lufit fúj" - hívják fel a figyelmet.

A kelet-közép-európai régióban szintén inkább a negatív hírek voltak túlsúlyban csütörtökön, mivel Szlovákiában éves szinten tovább nőtt a munkanélküliség, míg Románia GDP-je 0,6 százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. Kedvező lehet azonban, hogy az elemzők 0,7 százalékos román GDP-visszaesést vártak.

A Fitch Ratings Londonban kiadott átfogó elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy továbbra is szerkezeti gondokkal küszködnek a tágabb értelemben vett Kelet-Európa bankrendszerei. A legnagyobb európai hitelminősítő helyzetértékelésben a bankrendszerek egészségét fenyegető tényezők közül kiemeli a nem teljesítővé váló kihelyezett kölcsönállomány jelentős növekedését. A tanulmány szerint Magyarország a nem teljesítő kinnlevőségek arányát tekintve jól áll a térségen belül.

A magyar lakosság és a vállalkozások ugyanakkor borúlátóbbak lettek az enyhe ősz folyamán, az Ecostat összevont konjunktúra-indexe 5 százalékponttal 72,6 százalékra csökkent novemberben az előző hónaphoz képest. Nem sok minden történt ugyanakkor a piacokon, a tőzsde minimális emelkedéssel zárta a napot, míg a forint árfolyama gyakorlatilag változatlan maradt a szerda esti értékhez képest.

Jó kereslet volt azonban az Államadósság Kezelő Központ(ÁKK) kötvényeire, miután az ÁKK 55 milliárd forint összegben értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú kötvényeket a csütörtöki aukción, míg az 5 éves kötvényből az eredetileg felkínáltnál 5 milliárd forinttal többet adott el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vírusként terjed a gorombaság

Vírusként terjed a gorombaság

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

A Volkswagen mutatott egy képet, hogy milyen lesz a sokat ígérő teljesen új 8-as Golf

A Volkswagen mutatott egy képet, hogy milyen lesz a sokat ígérő teljesen új 8-as Golf

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket