szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint a globális élelmiszerárak - átmeneti csökkenés után - ismét növekedni kezdtek, és novemberben 14 havi csúcsot értek el.

A FAO élelmiszerár indexe - amely a havi globális árváltozásokat rögzíti egy meghatározott élelmiszercsoportokból álló kosár alapján - 168 pontot ért el a múlt hónapban, ez 2008 szeptembere óta a legmagasabb mutató. Ugyanakkor ez az érték még mindig 21 százalékkal elmarad a 2008. júniusi rekordtól.

A FAO értékelése szerint a világ gabonakészletei jelenleg kényelmesebben fedezik a szükségleteket mint két évvel ezelőtt, és az exportőr országok gabonakínálata általában is sokkal inkább megfelel a növekvő keresletnek.

Élelmiszeripari kitekintésében a FAO ugyanakkor utal arra is, hogy az általánosan alacsony kamatok, és a hullámzó olajárak arra késztetik a befektetőket, hogy az árupiacon spekuláljanak, de a szervezet szerint a jó termelési kilátások és az egészséges tőzsdei helyzet csökkentik a nagyobb áremelkedés kockázatát a következő fél évben.

Az ágazatonkénti elemzés szerint az olajos magvak piacán az étkezési magvak árainak csökkenése várható a jó dél-amerikai terméseredmények nyomán, az olajnak feldolgozott olajos mag piacon viszont várható az árak emelkedése.

A cukor világpiaci ára valószínűleg nem mutat kilengéseket a következő félév során, de a jelenlegi árszintnél valamivel alacsonyabban stabilizálódik.

A tej- és tejtermék árak növekedőben vannak, a februári mélypont óta mostanáig mintegy 80 százalékkal nőttek, a leggyorsabban a tejpor ára emelkedett ebben az időszakban.

A húspiacon a FAO értékelése szerint minden termékcsoportnál a csökkenő globális import töri le a továbbiakban is az árakat, szerény áremelkedés csak jövőre várható.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!