szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányzati szektor 2009. harmadik negyedévi hiánya 243 milliárd forintot tett ki, a bruttó hazai termék (GDP) 3,8 százalékát, ami az előző évi harmadik negyedévhez képest 132 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,1 százalékponttal magasabb. Az előző, második negyedévvel összehasonlítva is 88,5 milliárd forinttal, GDP-arányosan pedig 1,4 százalékponttal nagyobb volt a deficit.

A 2009. első három negyedévi hiány 711 milliárd forint - a GDP 3,7 százaléka - volt, a deficit a tavalyi bázishoz képest 270 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal magasabb - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2009. második negyedévi hiány 155 milliárd forintot tett ki, a GDP 2,4 százalékát. Tavaly az első félévben a kormányzati szektor hiánya 468 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) 3,7 százaléka volt, a deficit 2008 első feléhez képest 138 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,2 százalékponttal nőtt.

A nemzeti számlák rendszere (ESA’95) módszertani előírásai alapján összeállított adatok szerint tavaly a harmadik negyedévben a kormányzati szektor bevétele 2882 milliárd forint, kiadása 3125 milliárd forint volt.

A bevételek 2009 harmadik negyedévében 2,1 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. A bevételeken belül a jövedelemadó-bevételek és a társadalombiztosítási járulékok jelentősen- 15,8, valamint 11,4 százalékkal - visszaestek, míg az áfabefizetések 11,6 százalékkal nőttek, ami elsősorban az adókulcs július 1-jei emelésére vezethető vissza.

A harmadik negyedben a kiadások 2,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kamatkiadások 11,7 százalékos, és a bruttó állóeszköz-felhalmozás 5,2 százalékos növekedési üteme jelentősen meghaladta az átlagot. A munkavállalói jövedelem ugyanakkor jelentősen, 5,1 százalékkal esett vissza. 2009 első három negyedévében a 711 milliárd forintos hiány a kormányzati szektor 8783 milliárd forintos bevételéből és 9494 milliárd forintos hiányából adódott.

A bevételek 2008 azonos időszakához viszonyítva 0,3 százalékkal csökkentek, elsősorban a jövedelemadó-bevételek 6,2 százalékos visszaesése következtében. A termelési- és az importadó-bevételek kisebb mértékben, 1 százalékkal mérséklődtek, ezen belül viszont az áfabefizetések 4,6 százalékkal nőttek. A társadalombiztosítási járulékokból származó bevétel a foglalkoztatás csökkenése következtében 6,2 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

2009 első három negyedévében 2,6 százalékkal emelkedtek a kiadások az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kiadásokon belül a kamatkiadások 10,8 százalékos, a folyó termelő felhasználás 4,1 százalék és a pénzbeni társadalmi juttatások 3,2 százalékos növekedése volt jelentős. Utóbbin belül a nyugellátások 2,7, a munkanélküli-ellátások 46 százalékkal nőttek.

A kamatkiadások nélkül a kormányzati kiadások 1,8 százalékkal emelkedtek, ugyanakkor 6,4 százalékkal csökkent a bruttó állóeszköz-felhalmozás, és 4 százalékkal a munkavállalói jövedelem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten

Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése