szerző:
hvg.hu

Az osztrák Hypo Group Alpe Adria (HGAA) pénzintézet államosításához vezető események is jelzik, hogy milyen típusú eseménykockázatok gyakorolhatnak hatást 2010-ben a piaci bizalomra a kelet-közép-európai térségben - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban kiadott elemzésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő véleménye szerint az idén valószínűleg "számos piaci szereplő újragondolja, hogy milyen stratégiai ésszerűség szól kelet-közép-európai tevékenysége mellett". A nagybefektetők várhatóan fenntartják térségbeli működésüket, esetleg kiigazítják portfoliójukat. A kisebb hálózatokat üzemeltető befektetők azonban megfontolás tárgyává tehetik további tevékenységüket, tekintettel a gazdasági kihívásokra és a növekedési potenciál várható korlátaira - áll a Fitch szerdai elemzésében.

A hitelminősítő szerint a térségben működő nagy nemzetközi pénzintézetek, mint például a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint az EU, a nyugat-európai kormányok és jegybankok jelentős forrásokkal és nyilvános kötelezettségvállalásokkal segítették a kelet-közép-európai országcsoportot. Ennek révén a "térséggel kapcsolatos kockázatérzet" fokozatosan enyhült a 2008 végi, 2009 eleji csúcsról. A Fitch Ratings azonban a szerdai elemzésben visszautal arra a múlt havi helyzetértékelésére, amely szerint jelentős strukturális gondok támasztanak kihívást a térségi bankrendszerekkel szemben, és e problémák még jelen lesznek egy ideig.

A hitelminősítő 19 oldalas decemberi elemzése a kelet-közép-európai bankrendszerek egészségét fenyegető tényezők között egyebek mellett kiemelte a nem teljesítővé váló kihelyezett kölcsönállomány jelentős növekedését.

A Fitch múlt havi kimutatása szerint a nem teljesítő kinnlevőségek rátája a teljes rendszerszintű kihelyezési portfolióhoz mérve Lettországban például megközelíti a 15 százalékot, de Litvániában és Romániában is jóval 10 százalék felett van, jóllehet a két balti országban 2008-ban 5 százalék alatt volt ez az arány, és Romániában is messze járt a 10 százaléktól.

Magyarországon ugyanakkor a nem teljesítő kinnlevőségek aránya némi növekedéssel most is még valamivel 5 százalék alatt van a Fitch Ratings decemberi elemzésében ismertetett adatok szerint.

A recesszió általános makrokörnyezeti hatásairól az elemzésben az állt, hogy a globális pénzügyi válság a feltörekvő európai térséget érintette messze a legsúlyosabb mértékben az egész világon. A Fitch Ratings 4,6 százalékról 6,1 százalékra rontotta a kelet-európai gazdasági visszaesés mértékére adott, 2009 egészére szóló előrejelzését, tekintettel a vártnál is meredekebb tavalyi első félévi zuhanásra.

A térségi bankrendszerekről szerdán Londonban kiadott újabb Fitch-elemzés szerint az intézményi befektetők és más piaci szereplők felvetik azt a kérdést, hogy a Bayerische Landesbank és egyéb részvényesek megállapodása az osztrák kormánnyal a Hypo Group Alpe Adria államosításáról nem vezethet-e változáshoz más, Kelet-Közép-Európában szintén aktív bankok támogatásnyújtási gyakorlatában. A HGAA körüli események nyomán ugyanis "ismét fókuszba került" a térségben működő bankcsoportok hajlandósága és képessége helyi banki érdekeltségeik támogatására - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A ház szerint a HGAA esetéből világosan kiderül, hogy nem minden esetben feltételezhető az anyavállalatoktól érkező közvetlen támogatás, különösen, ha pénzügyileg nem erős cégekről van szó. A Fitch Ratings szerint mindazonáltal csekély annak a valószínűsége, hogy az anyabankok hagynák tönkremenni kelet-közép-európai érdekeltségeiket, mindaddig, amíg nagy stratégiai jelentőséget tulajdonítanak tevékenységüknek e térségben, különösen az EU-tagállamokban. A támogatás megvonásának kockázata azonban növekedhet, ha a térség - és ennek következtében valamely helyi érdekeltség - stratégiailag kevésbé fontossá válna, főleg akkor, ha egy adott anyavállalat gyenge pénzügyi helyzetben van, és maga is segítségre szorul saját kormánya részéről - áll a Fitch szerdai elemzésében.

A cég szerint ebben az esetben a helyi érdekeltségek adóskockázati és támogatási besorolásai "tükröznék a várható kisebb támogatási szintet". A Fitch Ratings december végén már le is minősítette az MKB Bank Zrt. támogatási osztályzatát, a német anyavállalattól várható segítség felülvizsgálata miatt. A hitelminősítő akkori londoni közleménye szerint a cég listáján az addigi 1-esről - vagyis a lehető legjobb szintről - 2-esre módosult a magyar leánybank támogatási besorolása, és ez is további leminősítés lehetőségére utaló negatív figyelőlistán van.

A Fitch az MKB-val kapcsolatos döntések előzményeként felülvizsgálta, hogy szükség esetén milyen potenciális támogatási forrást jelenthet az MKB-ban 89 százalékos részesedéssel bíró Bayerische Landesbank, amelynek "A plusz" besorolása szintén negatív figyelőlistán van.

A Fitch - amely teljes körű kockázati besorolást nem tart érvényben a magyar bankra - az MKB karácsony előtti leminősítéséhez fűzött indoklásában közölte: véleménye szerint az MKB és általában a közép-kelet-európai térség a korábbiaknál kevésbé központi helyen van a Bayerische Landesbank tevékenységén belül, miután a német bank egyezségre jutott az osztrák állammal és a többi részvényessel a Hypo Group Alpe Adria államosításáról. A Bayerische Landesbanknak korábban 67 százalékos része volt a Hypo Group Alpe Adriában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A nap fotói: a legstílusosabb hazai villanyautó-töltőhely

A nap fotói: a legstílusosabb hazai villanyautó-töltőhely

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

Farkas Franciska: Félelem nélkül élek

Farkas Franciska: Félelem nélkül élek

Több mint 600 millióval kellett megsegíteni a veszprémi kézilabdát

Több mint 600 millióval kellett megsegíteni a veszprémi kézilabdát

#Godislove kampánnyal válaszolnak a Coca-Cola melegbarát üzenetére

#Godislove kampánnyal válaszolnak a Coca-Cola melegbarát üzenetére

Állítják, nem a Puskás Aréna miatt ment el az áram Zuglóban

Állítják, nem a Puskás Aréna miatt ment el az áram Zuglóban