szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bázishatás és a főbb exportpiacok keresletének enyhe javulása miatt az idén egyre jobb ipari termelési statisztikai adatok látnak napvilágot, de az elemzők szerint a magyar ipar csak lassan, évek alatt éri el a válság előtti kibocsátási szintet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közlése szerint az ipari termelés 7 százalékkal csökkent 2009 novemberében az előző év azonos hónapjához képest, munkanaptényezővel kiigazítva 9,2 százalékkal esett. Októberhez viszonyítva pedig 1,3 százalékkal csökkent a termelés volumene szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva.

Ugyanakkor a feldolgozóipar 13 alága közül ötben már növekedett a kibocsátás novemberben. Így például a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása 2,8 százalékkal haladta meg a 2008. novemberit, azaz először nőtt a múlt év során, az alkatrészgyártás számottevő bővülése, illetve a közúti gépjármű-gyártás előző havihoz képest kisebb mértékű csökkenése miatt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette, tavaly novemberben az ipari termelés szintje nagyjából a 2005-ösnek felelt meg, s az idén talán eléri a 2006-os, 2007. év eleji szintet. Úgy vélte, a válság miatt négy év esett ki az ipari termelésből.

Szerinte miközben a külső kereslet az elmúlt hónapokban már mutatott némi élénkülést, a belső kereslet továbbra sem javul, s még mindig az összeomlás jeleit mutatja.

Összehasonlításképpen elmondta, Magyarországgal ellentétben éves szinten a cseh, a szlovák és különösen a lengyel ipar már növekedésnek indult. Csehországban az új ipari megrendelések már 8 százalékos növekedést mutatnak, míg a Magyarországon éppen stagnálni kezdtek.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője elmondta, a számok mögött kettős hatás áll. Az egyik a bázishatás, ami miatt jobb az ipari termelés néhány adata az idén novemberben. Részben ennek a következménye, hogy a statisztika szerint a feldolgozóipar 13 alága közül ötben már növekedett a kibocsátás novemberben, így például a járműgyártásban. A válság elsöprő hatását 2008 negyedik negyedévében érezték meg igazán a vállalatok, s az exportra termelő cégek voltak az elsők, amelyek nagy veszteségeket szenvedtek el. Az elemző szerint mindezt mutatják az akkori borzasztóan rossz adatok is.

Török Zoltán szerint a másik hatás egyfajta lassú élénkülés a főbb export piacokon. Úgy vélte, a halvány kedvező jelek a jövőben erősödni fognak, de csak lassan, évek alatt fogja elérni az ipar a válság előtti termelési szintet. Az ágazatokról elmondta, már 2008-ban is lehetett tudni, hogy azok fognak elsőként felállni, amelyeket elsőként döntött le a válság: a járműgyártás és a finom elektronikai ipar.

Az elemző kifejtette, hogy a következő hónapokban a statisztika szépen alakul majd, hiszen nagyon rosszak a bázisadatok. Ugyanakkor az is igaz, hogy a nehezén már túl van az ipar, nem mélyül tovább a válság, a visszaesés üteme csökken, s 2010-ben már sok területen növekedés várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!