szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A héten kialakult árfolyama körül szűk sávban ingadozik a forint: az eurót péntek délután három órakor 266,54 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délután négy órai 267,78 forintos jegyzés után.

Az euró folytatta az EKB elnökének az erős dollár szükségessége mellett csütörtökön tett kijelentése óta tartó gyengülését a dollárral szemben. Az EKB elnöke figyelmeztette Görögországot és a többi pénzügyi nehézséggel küzdő euróövezeti országot, hogy nem számíthatnak megkülönböztetett elbánásra. Az euróövezettel szemben csökkent a befektetői bizalom, erősödött a nézet, hogy gazdaságösztönzési céllal még huzamosabb ideig fenn kell tartani a térségben az alacsony kamat politikáját. 

Az eruózónával szemben felvett óvatos befektetői magatartás, valamint a kínai monetáris szigorítás jelei "mentsvár" eszközök felé terelik a befektetői tőkét. Ebből a dollár mellett leginkább a jen profitált - ezek erősödtek a főbb devizákkal szemben.
  
A dollárt 185,63 forinton jegyezték 1,4368 dolláros euró árfolyam mellett péntek délután, szemben a csütörtök délutáni 185,05 forinttal és 1,4479 euró/dollárral. A svájci frank jegyzése 180,72 forint, 181,12 forint, 100 japán jen jegyzése pedig 203,71 forint 202,76 forint után.    
  
A forint nap közben 266,30-267,30 forintos, a héten 266 és 268,50 forintos euró árfolyam között ingadozott, míg az év eleje óta a 266-270 forintos sávban, 2009 augusztusa óta pedig 265 és 278 forintos határok között ingadozott. A forint december közepe óta a 278 forint körüli euró árfolyamról egy bő 3 forint széles sávban ingadozva erősödő tendenciát követ.
  
Kereskedők véleménye szerint a forint nagyjából "egyensúlyi szintjére" érkezett. Nem tartják valószínűnek, hogy jelentősebb mértékben és huzamosabb ideig a 260 forintos euró árfolyam alá erősödne. A jelenlegi árfolyam közvetlen közelében pedig a 266 forintos euró árfolyam határ támaszt erőteljes technikai ellenállást a forint erősödésével szemben. 
  
A forint szempontjából fontos tájékozódási ponttal szolgált a piac pénteken: Bank of America-Merrill Lynch havi globális feltörekvő térségi helyzetértékelésének Magyarországról szóló fejezetében úgy fogalmazott, hogy Magyarország minden idők egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását hajtotta végre a tágabb értelemben vett felzárkózó térség történetében, és ennek révén államháztartási pozíciója a legerősebbek között van az egész világon.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!