szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mezőgazdaság Davosának tartják a világ legjelentősebb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti szakvásárát, amely a nagyközönség számára csütörtökön nyílt meg Berlinben. A rendezvényen 60 ország 1600 kiállítója vesz részt.

A Grüne Woche, azaz Zöld Hét az agrárium legjelentősebb világeseménye, amelyen ezúttal először Magyarország a fő vendég, a hivatalos partnerország. Az idei immár a 75-ik Zöld Hét, és Magyarország 38-ik alkalommal vesz részt. Partnerországok egyébként csak olyan államok lehetnek, amelyek mezőgazdasági szempontból az Európai Unió, illetve a világ élvonalához tartoznak.

A partnerországi státusból fakadóan a magyar részvétel jóval nagyobb méretű a korábbiaknál. Magyarország ezúttal egy teljes pavilont rendezhetett be, amelyben összesen 41 élelmiszeripari, illetve kereskedelmi cég, illetve intézmény állít ki. Az ország térképére formált pavilonban Magyarország élelmiszeripari termékekkel és a látogatóknak kínált ételekkel, illetve kóstolókkal van jelen. A részvétel egyszerre helyezi a hangsúlyt a hagyományokra, ugyanakkor annak szemléltetésére is, hogy a magyar mezőgazdasági termékek egészségesek, szigorúan ellenőrzöttek, így biztonságosak is.

A partnerországi részvétel nemcsak a magyar agrár- és élelmiszertermékekre irányítja rá a vásárlátogatók figyelmét, hanem az ország kulturális és turisztikai kínálatára is, amelynek középpontjában a németországi Essen és a török Isztambul mellett az Európa Kulturális Fővárosa szerepet betöltő Pécs városa áll.

A partnerországi részvételből fakadóan a vásáron a Gráf József földművelésügyi miniszter vezette magyar agrárdiplomácia számos tárgyalást tervez. Ugyanakkor célkitűzés az is, hogy a németországi magyar élelmiszeripari jelenlét tovább erősödjön. Ezt a törekvést szolgálja, hogy a Grüne Woche ideje alatt hét nagy áruházláncban is – köztük a Kaufhofban és a Metróban – magyar heteket rendeznek.

Az ünnepi megnyitón – amelyen részt vett Klaus Wowereit Berlin főpolgármestere, továbbá Ilse Aigner német mezőgazdasági miniszter is – Gráf József kiemelte a magyar partnerországi státus fontosságát. Utalt a hagyományosan jó német-magyar kapcsolatokra, rámutatva: az Európai Unió egyetlen más országához sem kötődik olyan erős szálakkal a magyar gazdaság, mint Németországhoz. Az elmúlt évtizedben a német piacra kerülő magyar termékek értéke megduplázódott. Az 5,7 milliárd eurós 2008 évi összes agrárkivitel 15 százaléka Németországban talált vevőre.

A miniszter úgy vélte, hogy a magyar élelmiszer különleges színfoltnak számít mindenütt a világon. Különleges azért, mert a magyar gazda évszázadok óta éppen azt fordítja előnyére, amit hátrányként is említenek. A magyar gazdálkodó ugyanis soha nem volt elég gazdag ahhoz, hogy drága vegyszerekre, műtrágyára, gyomirtókra költsön. "Mi magyarok tehát jellemzően már akkor bio módon termeltünk, amikor még ez a szó ismeretlen volt a világban" – mutatott rá a többi között Gráf József. A miniszter kiemelte, hogy adottságainkból fakadóan nem tudunk, de nem is kívánunk versenyre kelni a tömegtermeléssel, hanem a termékek minőségére helyezzük a hangsúlyt.

Gráf József emlékeztetett, hogy 2011 első felében Magyarország tölti be az Európai Unió elnöki tisztét. Az elnökség alatt igyekszik konstruktívan hozzájárulni Európa agrárpolitikájához. Prioritásnak tekinti a kiállást a közös agrárpolitika mellett, érdemi előrehaladást kíván elérni a közös állategészségügyi politika és a közös halászati politika felülvizsgálata terén. Az egyik legfőbb célkitűzésként említette ugyanakkor a miniszter klímaváltozással járó világméretű problémák megoldásához való hozzájárulást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!