szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felfüggeszti euró/svájci frank devizacsere műveleit a Svájci Nemzeti Bank, az Európai Központi Bank, a Narodowy Bank Polski és a Magyar Nemzeti Bank – közölte a jegybank honlapján hétfőn.

A konstrukciót a 2008-as pénzügyi válság hatásainak enyhítésére, a devizaforrások pótlására dolgozták ki. A deviza swap műveletek keretében svájci frank likviditást nyújtottak euróért cserében, egyhetes lejáratra.

Az ezen műveletek keretében megszerezhető svájci frank likviditás iránti kereslet az utóbbi hónapokban jelentősen visszaesett, míg a piaci svájci frank forrásszerzési lehetőségek számottevően javultak - jegyezte meg az MNB. Így a másik három központi bankhoz hasonlóan az MNB az utolsó egyhetes EUR/CHF swap műveletét 2010. január 25-én hirdeti meg.

Az MNB 2009. február 2-án csatlakozott az SNB szervezésében hetente végrehajtott euró/svájci frank devizaswap (devizacsere)-műveletekhez, és ezekre építve hetente rendezte meg a svájci frank-euró devizaswap tendereket. A hétfőnként tartott devizaswap tendereken a magyarországi bankok egyhetes lejáratra - 7 nap utáni visszacserélésre - igényelhettek euróért cserébe svájci frankot az MNB-től. A tendereket eredetileg tavaly április végéig tervezték, de azt többször meghosszabbították.

A konstrukció azért született, mert a pénzügyi válság miatt 2008 utolsó negyedévében a bankközi piacokon a korábban olajozottan működő devizacsere ügyletek akadozni kezdtek, vagy éppen leálltak. Ezekre a bankoknak szükségük volt, hiszen Magyarországon igen jelentős összegre rúgnak a hitelintézeti szektorban a svájci frank alapon nyújtott kölcsönök, amelyeket a bankok többsége euró hitelekből finanszírozott. A deviza-megfelelést a devizabetét-cserék, swap ügyletek biztosították.

A Svájci Nemzeti Bank hasonló megállapodást kötött a lengyel központi bankkal is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!