szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A távközlési cégek nem kis bánatára egyre inkább a Skype-hoz fordulnak a külföldről hazatelefonálók – derül ki egy felmérésből.

„A Skype a legnagyobb nemzetközi szolgáltatóvá nőtte ki magát” – mondta Stephan Beckert, a TeleGeography piackutató elemzője. A Skype a világon bárhol az internetre kapcsolódó számítógépek között ingyenes beszélgetést tesz lehetővé, a vezetékes telefonokra indított hívásokra pedig a hagyományos telefonálási költségek töredékéért van lehetőség.

A piackutató adatai szerint az utóbbi 25 évben a hagyományos telefonokon keresztül bonyolított nemzetközi hívások összességében évi 15 százalékos növekedést mutattak, az utóbbi két évben azonban a növekedés 8 százalékra lassult.

Beszélgetési időben ez azt jelenti, hogy 2007-ben 376 milliárd percet telefonáltak a világon, 2008-ban pedig 406 milliárd percet.

Összehasonlításként a Skype felhasználók egymás közötti hívásai 2008-ban 51 százalékkal növekedtek, 2009-ben az előzetes számítások szerint 63 százalékos növekedés mellett 54 milliárd percet beszélgettek.

A Skype-nak jelenleg 520 millió regisztrált felhasználója van. A fizetős szolgáltatást azonban csak kevesen használják közülük, ezért a cég 2008-as 551 millió dolláros bevétele még mindig csak szerénynek mondható. A vállalat reményei szerint éves bevétele két esztendőn belül érheti el az egymilliárd dollárt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!