szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új kormánynak hivatalba lépése után minél előbb el kell kezdenie a szerkezeti átalakításokat – mondta a Népszabadságnak adott interjújában Szapáry György, az MNB korábbi alelnöke, a Fidesz gazdasági tanácsadója.

A napilap szerdai számában közölt interjúban a Nemzetközi Valutaalap egykori szakértője úgy vélekedett, Magyarország jövője a tudás- és szolgáltatásalapú növekedés, ami azt jelenti, hogy az oktatás és a szakképzés területén elengedhetetlenek a reformok.

Szapáry szerint hosszú távon az „összeszerelő” gazdaságból tudásalapú gazdaságnak kell létrejönnie. A csúcstechnológia elsajátítása, a nyelvtudás kulcsterület, ahogy az innováció is. Szükség van az állami vállalatok modernizálására, és nagyon fontos a bürokrácia egyszerűsítése is. A felesleges jogszabályokat és a párhuzamos intézményeket pedig meg kell szüntetni. A Fidesz gazdasági tanácsadója arra számít, hogy a költségvetési hiány 3,8 százaléknál biztosan nagyobb lesz az idén.

Kitért arra is, hogy a Fidesz vezetőivel folytatott beszélgetéseiből számára az derült ki, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak kormányra kerülése után egyáltalán nem áll szándékában, hogy a költségvetés elszálljon. Be akarják vezetni az eurót, csökkenteni akarják a hiányt, az a kérdés, hogy ezt melyik szintről kell elkezdeni – hangoztatta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!