szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A befektetési ingatlanpiacon a tavalyi 262 millió euró értékű tranzakció után, az idén már mintegy 400 millió eurónyi várható – mondta Michael Smithing, a Colliers International ügyvezető partnere.

Az elmúlt évben 17 tranzakció történt 569 millió euró értékben, ezek közül a befektetési tranzakciók volumene 262 millió volt, az átlaghozamok 7,5-8,5 százalék között változtak ingatlantípusonként.

Az ingatlanok leértékelődtek tavaly, de a kevés tranzakció miatt az újraárazás "érzésre" történt, idén viszont már beindul a piac, amely reálisan méri az ingatlanok értékeit - mondta Balla Ákos értékbecslési és piackutatási üzletág-igazgató.

Az irodapiacon az üresedés 23,9 százalék volt az év végén, idén 25 százalék várható, vagyis az A-kategóriás irodák minden negyedik négyzetmétere üres marad. Saly Miklós, az irodabérleti üzletág igazgatója elmondta, hogy az A-kategóriás irodákba annyiért lehet beköltözni, mint korábban a B-kategóriásakba, ezért ebbe az irányba indult a piac. Ez viszont leértékelte a B-kategóriás irodákat.

A múlt évben 181 ezer négyzetméter ipari ingatlan épült, viszont bérleti szerződés csak 140 ezer négyzetméterre született - mondta Beck Tamás ipari ingatlan üzletág-igazgató. Az üresedési ráta 17-ről 21 százalékra emelkedett. Idén a nagyobb bérlők már keresleti piacra számíthatnak, így a bérleti díj is emelkedhet. A várható új felület 120 ezer négyzetméter lesz idén.

A kiskereskedelmi ingatlanok piacán a "nem élelmiszer" szektor forgalma 7,6 százalékkal csökkent tavaly. Az üzlethálózatok racionalizálása, a bérleti díj újratárgyalása és az üzletméret csökkenése volt a jellemző tavaly erre a piacra.

Csörgő Anita üzletág-igazgató elmondta, hogy a bérleti díjak minden kereskedelmi helyszínen csökkentek, de legjobban a belváros szenvedte meg a válságot. Új jelenség a piacon a desztinációs központ megjelenése. Ez kisebb, belvárosi kereskedelmi épület, amely építészetileg is különleges, de az abban lévő üzletek kínálata is exkluzív. Példaként a Párisi Nagyáruházat említette, benne az Alexandra könyváruházzal. Jövőre hasonló koncepcióban készül el a régi tőzsdeépületben az Orco fejlesztette Váci1 projekt. Az igazgató beszélt arról is, hogy 2014-ig a bevásárló központok területe várhatóan 35 százalékkal nő.

A befektetési piacra lassan szálingóznak vissza az ingatlanalapok, de még csak érdeklődés szintjén. Főleg a német alapok nézik, hogy melyik ingatlanban mennyi, és milyen hosszúságú szerződéssel találhatók a bérlők. Ennek ellenére jó, ha jövőre eléri a tranzakciók értéke a 2003-as szintet – mondta Michael Smithing.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!