szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Negatív fejleményként értékelne a piac bármilyen "kísérletezgetést" a költségvetéssel a következő magyar kormány részéről - mondták londoni felzárkózó piaci elemzők a választási időpont pénteki bejelentése után.

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport pénteki kommentárja szerint alig kétséges, hogy a Fidesz jelentős többséggel győz, sőt a közvélemény-kutatási adatok alapján jó eséllyel "már az első forduló után világos lesz a helyzet". A ház londoni elemzői szerint azonban "vegyesek" a Fidesz eddigi üzenetei azzal kapcsolatban, hogy a párt hajlandó lesz-e folytatni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU programja alapján folyó költségvetési kiigazítást, amelyet a jelenlegi ügyvezető kormány eddig "oly sikeresen végrehajtott". A gazdaság életre keltését foglalkoztatás-növelő intézkedésekkel és adócsökkentésekkel célzó ígéretek, valamint az IMF-program "újratárgyalásának" követelése kelt valamelyes kételyt azzal kapcsolatban, hogy a magyar államháztartási hiány tovább csökken-e a tavaly elért 3,9 százalékos bruttó hazai termék-arányos (GDP-arányos) szintről - áll az elemzésben.
  
Az IMF-program az idén ősszel lejár, és "utódprogram" hiányában az új kormány "megszabadulhat" a költségvetési fejleményeket mélyrehatóan figyelő IMF rendszeres felülvizsgálataitól. Az EU-felügyelet folytatódik ugyan, de ennek hatékonyságát, illetve hatékonyságának hiányát, mutatja Görögország példája - áll a Barclays Capital pénteki londoni elemzésében.
  
A ház szerint a piacok semmilyen "költségvetési kísérletezést" - például "egy megkésett költségvetési gazdaságösztönző próbálkozást" - nem fogadnának kedvezően, különös tekintettel arra, hogy Görögország kapcsán ismét az adósságproblémákra összpontosul a figyelem. Magyarország 80 százalékos GDP-arányos adósságrátája mindenképpen jobb Görögországénál és több más euróövezeti tagállaménál, de sokkal rosszabb a felzárkózó Európa többi gazdaságáénál - hangsúlyozzák a Barclays Capital londoni elemzői. Más nagy citybeli házak szerint ugyanakkor különbséget kell tenni a választási retorika és a várható tényleges intézkedések között.
 
Az HSBC bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői minapi előrejelzésükben kiemelték, hogy a Fidesz még nem állt elő olyan hivatalos választási programmal, amely részletezné a párt gazdaságpolitikai elképzeléseit. A cég véleménye az, hogy a Fidesz kormányra kerülésének kilátása "jelentős kockázat" a mostani kedvező költségvetési folyamatokra, mindazonáltal nem valószínű, hogy megvalósulnak a párt állítólagos tervei a 2010-es költségvetés "átírására", tekintettel a jogi akadályokra és az időzítési kérdésekre.
  
Az IMF-EU-programból még fennmaradó összeg esetleges lehívása - a piaci finanszírozási források kihasználása helyett - piaci szempontból valószínűleg negatív fejlemény lenne, tekintettel arra, hogy így kimerülne az elővigyázatossági tartalék. Megjegyzendő azonban, hogy a további részletek lehívhatóságához a valutaalapot előbb meg kell győzni a költségvetési kiadások reformjának folytatásához fűződő szándékról - áll az HSBC elemzésében.
   
A ház szerint helyénvaló a Fidesz aggálya az állami vállalatok veszteségeinek költségvetési konszolidálásával kapcsolatban, ám ha a párt kormányon ezt meg is teszi, az hozzávetőleg 5 százalékra emelné a GDP-arányos államháztartási hiányt. Az elemzés megemlíti, hogy a Fidesz vezetői korábban 7-7,5 százalékos idei hiány lehetőségéről szóltak nyilatkozataikban.
 
A HSBC szerint mindent összevetve megvan a kockázata annak, hogy a magyar hiány eltérhet IMF által jóváhagyottól. Mindazonáltal a Fidesz "teljes mértékben tudatában van annak", hogy a piaci bizalom fenntartása és a pénzügyi stabilitás megőrzése miatt korlátok között kell tartani a deficitet, így a retorika változhat a választások után - áll az HSBC londoni elemzésében. Más nagy londoni házak is hasonló véleményt fogalmaztak meg legutóbbi elemzéseikben.
  
A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege nemrégiben kiadott felzárkózó piaci helyzetértékelésében azt írta: a nemzetközi hitelezők és különösen a piac részéről megnyilvánuló nyomás jó eséllyel megakadályozná, hogy az új kormány visszalépjen a 2006 óta elért jelentős költségvetési kiigazítástól. A ház hangsúlyozta emellett, hogy az előző Fidesz-kormánynak "meglehetősen jó híre volt" az általa tanúsított költségvetési felelősség szempontjából.
  
A Fitch Ratings hitelminősítő, amely a múlt hónapban megerősítette Magyarország közepes befektetői "BBB" adósbesorolását, ehhez fűzött akkori londoni elemzésében szintén azt írta: a Fidesz "hagyományosan viszonylag konzervatív" költségvetési szempontból, emellett üzletbarát és kisméretű kormányt pártoló filozófiát vall.
  
A hitelminősítő abban az elemzésben megjegyezte: véleménye szerint a 7 százalék körüli idei GDP-arányos államháztartási hiányról szóló korábbi Fidesz-nyilatkozatok nagyobb valószínűséggel tekinthetők választások előtti politikai megnyilvánulásnak, semmint tényleges hiánycélnak.

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Tóta W.: A rövidtávfutó magányossága

Tóta W.: A rövidtávfutó magányossága

Két nap helyett 2,5 óra alatt kimutatja a koronavírust a Bosch új tesztje

Két nap helyett 2,5 óra alatt kimutatja a koronavírust a Bosch új tesztje

Kijárási tilalom van Dél-Afrikában, úgyhogy zsúfolt buszokon indultak vidékre a tömegek

Kijárási tilalom van Dél-Afrikában, úgyhogy zsúfolt buszokon indultak vidékre a tömegek