szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Negatív fejleményként értékelne a piac bármilyen "kísérletezgetést" a költségvetéssel a következő magyar kormány részéről - mondták londoni felzárkózó piaci elemzők a választási időpont pénteki bejelentése után.

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport pénteki kommentárja szerint alig kétséges, hogy a Fidesz jelentős többséggel győz, sőt a közvélemény-kutatási adatok alapján jó eséllyel "már az első forduló után világos lesz a helyzet". A ház londoni elemzői szerint azonban "vegyesek" a Fidesz eddigi üzenetei azzal kapcsolatban, hogy a párt hajlandó lesz-e folytatni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU programja alapján folyó költségvetési kiigazítást, amelyet a jelenlegi ügyvezető kormány eddig "oly sikeresen végrehajtott". A gazdaság életre keltését foglalkoztatás-növelő intézkedésekkel és adócsökkentésekkel célzó ígéretek, valamint az IMF-program "újratárgyalásának" követelése kelt valamelyes kételyt azzal kapcsolatban, hogy a magyar államháztartási hiány tovább csökken-e a tavaly elért 3,9 százalékos bruttó hazai termék-arányos (GDP-arányos) szintről - áll az elemzésben.
  
Az IMF-program az idén ősszel lejár, és "utódprogram" hiányában az új kormány "megszabadulhat" a költségvetési fejleményeket mélyrehatóan figyelő IMF rendszeres felülvizsgálataitól. Az EU-felügyelet folytatódik ugyan, de ennek hatékonyságát, illetve hatékonyságának hiányát, mutatja Görögország példája - áll a Barclays Capital pénteki londoni elemzésében.
  
A ház szerint a piacok semmilyen "költségvetési kísérletezést" - például "egy megkésett költségvetési gazdaságösztönző próbálkozást" - nem fogadnának kedvezően, különös tekintettel arra, hogy Görögország kapcsán ismét az adósságproblémákra összpontosul a figyelem. Magyarország 80 százalékos GDP-arányos adósságrátája mindenképpen jobb Görögországénál és több más euróövezeti tagállaménál, de sokkal rosszabb a felzárkózó Európa többi gazdaságáénál - hangsúlyozzák a Barclays Capital londoni elemzői. Más nagy citybeli házak szerint ugyanakkor különbséget kell tenni a választási retorika és a várható tényleges intézkedések között.
 
Az HSBC bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői minapi előrejelzésükben kiemelték, hogy a Fidesz még nem állt elő olyan hivatalos választási programmal, amely részletezné a párt gazdaságpolitikai elképzeléseit. A cég véleménye az, hogy a Fidesz kormányra kerülésének kilátása "jelentős kockázat" a mostani kedvező költségvetési folyamatokra, mindazonáltal nem valószínű, hogy megvalósulnak a párt állítólagos tervei a 2010-es költségvetés "átírására", tekintettel a jogi akadályokra és az időzítési kérdésekre.
  
Az IMF-EU-programból még fennmaradó összeg esetleges lehívása - a piaci finanszírozási források kihasználása helyett - piaci szempontból valószínűleg negatív fejlemény lenne, tekintettel arra, hogy így kimerülne az elővigyázatossági tartalék. Megjegyzendő azonban, hogy a további részletek lehívhatóságához a valutaalapot előbb meg kell győzni a költségvetési kiadások reformjának folytatásához fűződő szándékról - áll az HSBC elemzésében.
   
A ház szerint helyénvaló a Fidesz aggálya az állami vállalatok veszteségeinek költségvetési konszolidálásával kapcsolatban, ám ha a párt kormányon ezt meg is teszi, az hozzávetőleg 5 százalékra emelné a GDP-arányos államháztartási hiányt. Az elemzés megemlíti, hogy a Fidesz vezetői korábban 7-7,5 százalékos idei hiány lehetőségéről szóltak nyilatkozataikban.
 
A HSBC szerint mindent összevetve megvan a kockázata annak, hogy a magyar hiány eltérhet IMF által jóváhagyottól. Mindazonáltal a Fidesz "teljes mértékben tudatában van annak", hogy a piaci bizalom fenntartása és a pénzügyi stabilitás megőrzése miatt korlátok között kell tartani a deficitet, így a retorika változhat a választások után - áll az HSBC londoni elemzésében. Más nagy londoni házak is hasonló véleményt fogalmaztak meg legutóbbi elemzéseikben.
  
A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege nemrégiben kiadott felzárkózó piaci helyzetértékelésében azt írta: a nemzetközi hitelezők és különösen a piac részéről megnyilvánuló nyomás jó eséllyel megakadályozná, hogy az új kormány visszalépjen a 2006 óta elért jelentős költségvetési kiigazítástól. A ház hangsúlyozta emellett, hogy az előző Fidesz-kormánynak "meglehetősen jó híre volt" az általa tanúsított költségvetési felelősség szempontjából.
  
A Fitch Ratings hitelminősítő, amely a múlt hónapban megerősítette Magyarország közepes befektetői "BBB" adósbesorolását, ehhez fűzött akkori londoni elemzésében szintén azt írta: a Fidesz "hagyományosan viszonylag konzervatív" költségvetési szempontból, emellett üzletbarát és kisméretű kormányt pártoló filozófiát vall.
  
A hitelminősítő abban az elemzésben megjegyezte: véleménye szerint a 7 százalék körüli idei GDP-arányos államháztartási hiányról szóló korábbi Fidesz-nyilatkozatok nagyobb valószínűséggel tekinthetők választások előtti politikai megnyilvánulásnak, semmint tényleges hiánycélnak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!