szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az izlandi központi bank szerdán ismét kamatot csökkentett, ezúttal fél százalékponttal (50 bázispont), 9,50 százalékra. December 10-én a bank 1 százalékpontos (100 bázispontos) kamatcsökkentést hajtott végre, 10 százalékra Ezt megelőzően november 5-én csökkentett kamatot az infláció mérséklődésének köszönhetően. 2008 őszén, az izlandi bankrendszer összeomlásakor még 18 százalék volt az alapkamat.

Az izlandi gazdaság kezd stabilizálódni a fennállása óta legsúlyosabb recesszió után, de a stabilizációt és az ország uniós csatlakozását visszavetheti, hogy az izlandi államfő januárban elutasította a vitatott Icesave-törvény aláírását, és februárra népszavazást írt ki az ügyben. Az izlandi parlament tavaly Szilveszterkor fogadta el az Icesave-törvényt, amely lehetőséget nyújt arra, hogy Izland 2016-tól kezdődően kifizessen majd 4 milliárd eurót több mint 300 ezer brit, illetve holland banki befektető részleges kártalanítására, akiknek betétei az izlandi bankrendszer összeomlásakor fagytak be.

A vétót követően negatív kihatású felülvizsgálat alá vette Izland devizában és hazai valutában fennálló szuverén adósságainak egyelőre közepes befektetői besorolásait szerdán a Standard & Poor's. Ugyanezen okból egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings befektetési szint alá - "BBB mínusz"-ról "BB plusz"-ra - süllyesztette Izland hosszú futamú devizaadósi besorolását.

Az Izlanddal kapcsolatos hitelminősítői intézkedéseket szoros figyelemmel követi a feltörekvő piacokon aktív nemzetközi befektetői közösség. Londoni feltörekvő piaci elemzők már 2006 elején azt jósolták, hogy az izlandi makrohelyzet akkor már észlelt megingása a feltörekvő térség egészében gyengítheti a portfolió-befektetői kockázatvállalási készséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!