szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elkötelezettséget vállalnak – a jelenleg kialakult egyezség szerint – az észak-borsodi, kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) fő tulajdonosai – a Permira és a Vienna Capital Partners (VCP) –, illetve a stratégia befektetői szerepre törekvő Wanhua csoport, hogy annyi további friss forrással járulnak hozzá a BorsodChem további működéséhez, amennyi elegendő a vállalat újbóli növekedési pályára állításához – közölte a BorsodChem Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Wolfgang Büchele úgy fogalmazott: „közel kerültünk egy konszenzuson alapuló megoldáshoz a BorsodChem hosszú távú jövőjével kapcsolatban”, s amennyiben a fő tulajdonos Permira Alapok és a vállalatban stratégia befektetői szerepre törekvő Wanhua csoport a következő hetekben megállapodást ír alá, akkor pont kerülhet a közelmúltban új lendületet kapott, több hetes intenzív tárgyalási folyamat végére.

Szeinte a felek között egyetértés körvonalazódik a múlt év októberében megkötött előzetes megállapodásban még nyitva maradt kérdésekről. „A jelenleg kialkudott egyezség értelmében a Permira és a Vienna Capital Partners (VCP) továbbra is többségi tulajdonosok maradnak a BorsodChemben a következő három évben” – ismertette Wolfgang Büchele.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a jelenlegi megoldás szerint a fő tulajdonosok és a kisebbségi részvényesek egyaránt elkötelezettséget vállalnak arra, hogy annyi további friss forrással járulnak hozzá a BorsodChem további működéséhez, amennyi elegendő a vállalat újbóli növekedési pályára állításához.

Mint mondta, a BorsodChem tavaly negyedévről negyedévre növelte fő termékeinek értékesítési volumenét, és a negyedik negyedévben érte el a legjobb eredményt: TDI-ből (toluilén-di-izocianát) az év második felében 15 százalékkal többet értékesített, mint az elsőben, míg MDI-ből (metilén-difenil-di-izocianát) ugyanebben az időszakban 6,5 százalékkal bővült az értékesítés volumene.

„Mivel a piacon fokozatosan növekszik az izocianátok iránti kereslet, idén további növekedésre számítunk az értékesítésben és a jövedelmezőségben egyaránt. A régi és új tulajdonosaink által befektetett friss forrásokat az eredeti növekedési tervek szerinti kapacitásbővítésre fogjuk fordítani” – részletezte, hozzáfűzve, hogy „most, hogy egy hosszú tárgyalási sorozat után körvonalazódni látszik a végleges megoldás, stabilizálódó vállalatirányítással végre a BorsodChem további eredményes működésére” koncentrálhatnak.

A vállalat hosszú távú jövőjével kapcsolatban a tulajdonosok között kialakult konszenzus biztonságot jelent a vevőknek, a beszállítóknak és a munkavállalóknak egyaránt – jegyezte meg Wolfgang Büchele.

A Yantai Wanhua Polyurethanes kínai társaság - miután felvásárolta a BC Zrt. mezzanine hiteleinek (alárendelt kölcsöntőke) jelentős részét - tavaly ősszel jelezte érdeklődését a magyar vegyipari csoport iránt. Ezt követően tárgyalásokat folytatott a BorsodChem managementjével, a többségi tulajdonos Permirával, a magyar kormánnyal, valamint banki és más hitelezőkkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban

Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában