szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hideg miatt napi átlagban 15 millió köbméterrel, 25 százalékkal nőtt a földgázfelhasználás, de a tárolókban bőven van gáz – közölte a FGSZ Földgázszállító Zrt. és az E.ON Földgáz Storage.

Az E.ON szóvivője, Kutas István elmondta, hogy mintegy hárommilliárd köbméter földgáz van az E.ON Földgáz Storage kereskedelmi tárolóiban. A korábbi információk szerint a biztonsági stratégiai tároló is tele van, ami 1,2 milliárd köbméter tartalékot jelent.

Az FGSZ azt közölte, hogy például január 13-án, amikor mínusz 0,8 fok volt a napi középhőmérséklet 58,3 millió köbméter földgázt használtak fel Magyarországon, január 25-én a mínusz 7,4 foknál  a fogyasztás már elérte 71,8 milliót.

Az idei csúcsfogyasztás még jócskán elmarad a korábbiaktól. Az eddigi legmagasabb fogyasztás Magyarország egyetlen napon 90 millió köbméter volt mínusz 12,8  fokos napi középhőmérséklet mellett. Az idén egy alig "melegebb", 0,3 fokkal enyhébb középhőmérsékletű napon a fogyasztás csak 74 millió köbmétert tett ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!