szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Folytatódik az észak-erdélyi autópálya építése azon a szakaszon, ahol további tíz kilométerrel egészítik ki a tavaly átadott 42 kilométert.

Az Agerpres hírügynökség által idézett Bogdan Sgarcitu, az autópályát építő amerikai Bechtel vállalat kommunikációs igazgatója a román hatóságokkal folytatott hétfői tárgyalásokon kijelentette: az idén megépítik azt a tíz kilométert, amely meghosszabbítja a Gyalu (Gilau) és Torda (Turda) közötti 42 kilométeres szakaszt. Így a korszerű út megépülhet Torda és Aranyosgyéres (Campia Turzii) között is, ami nagy könnyítés lenne az Észak-Erdélyen átutazók számára. Kolozsvár és Marosvásárhely között ugyanis ezen a két településen akadozott a leginkább a közlekedés amiatt, hogy a régi országút áthalad a két városon, a 42 kilométeres autópályaszakasz pedig egyelőre csak az egyik várost kerüli ki.

A román költségvetés alacsony bevételei miatt az idén a kormánynak nincs pénze az autópálya elfogadható ütemben való építésének finanszírozására. Ezért a Bechtel vezetősége öt nappal ezelőtt bejelentette, hogy elbocsátja valamennyi dolgozóját, kétezer embert, amennyiben a kormány nem talál megoldást a vállalattal szemben felhalmozott tavalyi adósság törlesztésére, valamint az idei építkezési terv finanszírozására. Sgarcitu hétfőn közölte, hogy az elbocsátás egyelőre csak szándék, a vállalat lemondhat erről a megoldásról, amennyiben a román állam finanszírozni tudja az út építését.

Constantin Dascalu, a román közlekedési minisztérium államtitkára a múlt héten kijelentette, a Bechtel csak akkor tud akár egy kilométernyivel is továbbhaladni az építkezésben, ha a román állam által garantált hitelt kap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Mindenkit ki akar rúgni a Bechtel Romániában

Összes alkalmazottját, csaknem kétezer embert készül elbocsátani az észak-erdélyi autópályát építő Bechtel amerikai cég arra hivatkozva, hogy a román állam 214 millió euróval tartozik neki − állítja a szakszervezet.

hvg.hu Gazdaság

Csak garantál hitellel folytathatja az autópálya-építést a Bechtel

Az észak-erdélyi autópályát építő Bechtel amerikai cég csak akkor tud akár egy kilométernyivel is továbbhaladni az építkezésben, ha a román állam által garantál hitelt kap – jelentette be Constantin Dascalu, a román szállítási és közlekedési minisztérium államtitkára.

Navracsics a Petry-ügyről: A Herthának kevés köze van a diplomáciához

Navracsics a Petry-ügyről: A Herthának kevés köze van a diplomáciához

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Német képviselők megírták Navalnijnek, hogy szerintük célzottan kínozzák őt

Német képviselők megírták Navalnijnek, hogy szerintük célzottan kínozzák őt