szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vegyes előrejelzéseket adtak a januári magyarországi inflációra londoni felzárkózó piaci elemzők, abban azonban teljes az egyetértés a Cityben, hogy az év közepétől meredeken lassul a drágulási ütem. A szintén pénteken nyilvánosságra kerülő tavalyi negyedik negyedévi GDP-adatoktól a recesszió enyhülését várják az elemzők.

Az MTI által kérdezett tíz nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház - UBS, Bank of America-Merrill Lynch, Barclays Capital, Goldman Sachs, BNP Paribas, JP Morgan, Wood & Co., Moody's Economy.com, 4cast, Capital Economics - szakértői meglehetősen széles sávban szóródó, 5,3-6,0 százalék közötti prognózisokat adtak az éves szintre számolt januári inflációra. A januárra szóló előrejelzési átlag 5,70 százalék.

Egy hónappal korábban 5,6 százalékos, novemberben 5,2 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon. A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői januárra még 6 százalék körüli éves inflációt jósolnak, elsősorban az üzemanyagárak változásában jelentős szerepet játszó bázishatás és a jövedékiadó-intézkedések miatt.

A ház szerint azonban januárban már valószínűleg tetőzött a magyarországi infláció. A JP Morgannél azzal számolnak, hogy az éves ütem júliusig várhatóan 2,5 százalék körüli szintre lassul. A már januárra inflációs lassulást váró elemzők közül Michal Dybula, a BNP Paribas bankcsoport közép-európai közgazdásza - aki 5,3 százalékos éves inflációt jósol - az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a magyar gazdaságban érvényesülő 5-6 százalékos negatív kibocsátási rés "hatalmas dezinflációs erő". Dybula szerint júniusig, a tavalyi áfaemelés hatásának végleges elenyészéséig még viszonylag magas éves inflációs számok várhatók, a második félévtől azonban valószínűsíthető a magyarországi infláció "masszív összeomlása".

A BNP Paribas vezető térségi elemzője szerint a tizenkét havi ütemek akár a 1,5-2,5 százalékos sávba is süllyedhetnek. A ház ugyanakkor a recesszió enyhülését is jósolja a magyar gazdaságban. A cég a hazai össztermék (GDP) 5,1 százalékos éves visszaesését várja a tavalyi negyedik negyedévről a harmadik negyedévi 7,1 százalékos mínusz után; ez a BNP Paribas számításai szerint 6,6 százalékos egész évi tavalyi GDP-csökkenésnek felelne meg.

A bankcsoport elemzői szerint a legutóbbi aktivitási jelzőszámok a gazdasági teljesítmény csökkenési ütemének lassulására utalnak, és a "masszív bázishatások" 2010 elejére további javulást valószínűsítenek. A Cityben vannak olyan vélemények, amelyek szerint a magyar gazdaság az idei év egészében már növekedni fog.

A Bank of America-Merrill Lynch befektetési csoport londoni részlege például azt jósolja, hogy negyedéves összehasonlításban már az idei első negyedévben 1,5 százalékos reálnövekedés lesz Magyarországon, és ezután mindegyik negyedévben gyorsuló növekedés várható. A cég 2010 utolsó három hónapjára már 4,1 százalékos, negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással számolt GDP-pluszt vár a magyar gazdaságban, és éves összehasonlításban is 3,1 százalékos növekedést jósol az idei negyedik negyedre.

A JP Morgan londoni elemzői szerint is enyhült a recesszió a tavalyi negyedik negyedévben, elsősorban a feldolgozószektor kibocsátásának élénkülése miatt. A ház 4,5 százalékos éves összehasonlítású GDP visszaesést vár 2009 utolsó három hónapjára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
444.hu: Háziorvosokat mozgósítanak, annyira kevés az orvos a nyíregyházi Jósa András Kórházban

444.hu: Háziorvosokat mozgósítanak, annyira kevés az orvos a nyíregyházi Jósa András Kórházban

A forint ismét történelmi mélypontja felé sántikál

A forint ismét történelmi mélypontja felé sántikál

Kásler: komplexen védekezik Magyarország a koronavírus ellen

Kásler: komplexen védekezik Magyarország a koronavírus ellen